Dorohoi News Logo

Concert religios organizat cu ocazia prăznuirii Sfîntului Apostol Andrei

Concertul Colinde de Sfântul Andrei

Frăţia Ortodoxă Română – Filiala Dorohoi Seminarul Teologic și A.T.O.R. dorohoi vă invită la prăznuirea Sfîntului Apostol Andrei - cel întîi chemat, creştinătorul şi ocrotitorul românilor, miercuri – 28 Noiembrie 2018, ora 17:00 în Sala Teatrului din municipiul Dorohoi.

Ne vor transmite cu arta lor mesajul creştin transfigurator:
Grupul vocal-instrumental „Moștenitorii” Şcoala „A.I. Cuza” Dorohoi - coordonatori fam. prof. Vasile şi Rodica Bradu;
Corul „George Enescu” din Dorohoi, dirijat de d-na prof. Gheorghina Gușulei;
Corul Școlii gimnaziale „Spiru Haret” - Dorohoi;
Corul liceului „Regina Maria” Dorohoi;
Corul psaltic „AGNUS” al Seminarului Teologic „Sf. Ioan Iacob” Dorohoi, pregătit de pr. prof. Paul-Andrei Smeu;
Grupul folk al ATOR Dorohoi;
Petra-Luciana Cosma – interpretă muzică folk;
Parascheva Pintili – interpretă piese clasice.

Slavă Domnului!, F.O.R. a împlinit în 2018, 25 de ani de cînd activează şi în Dorohoi. Să ne ajute Bunul Dumnezeu să lucrăm mai departe cu osîrdie pentru mîntuirea noastră şi a semenilor noştri, ajutînd astfel Biserica în misiunea ei, pe cît de importantă pe atît de grea!

ÎNVĂŢĂMINTE SPRE ÎNŢELEPŢIRE PENTRU MÎNTUIRE
Înverşunarea contra lui Hristos devine îndrăcire fără leac. Cînd nu este dorit sau înţeles, Hristos nu Îşi impune dumnezeirea Sa. El Se descoperă doar celor care doresc să-L primească şi vor să intre în relaţie cu El. În faţa celorlalţi Se retrage tăcut, lipsindu-i de bucuria petrecerii împreună cu El.
Paradoxul demonizării, suferinţa care apropie de Dumnezeu.
Cine nu e al lui Hristos nu suportă prezenţa Lui.
Smerenia adîncă a Domnului.
(Învăţămintele de mai sus sunt spicuite din predica Pr. lect. dr. Paul-Cezar Hîrlăoanu, la Evanghelia vindecării demonizatului din ţinutul Gherghesenilor (Luca 8, 26-39), apărută în săptămînalul LUMINA DE DUMINICĂ din 21.10.2018.)

În acelaşi ziar a apărut interviul intitulat: Etica excesivă a drepturilor caracterizează generaţia actuală.  Interviul cu prof. univ. Mircea Miclea de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei a Universităţii „Babeş-Bolyai” şi fost ministru al educaţiei şi cercetării în Guvernul României ne descoperă cum şi cînd învăţămîntul poate deveni performant.
În România trăim o criză a caracterelor, nu atît a banilor sau a inteligenţelor. Regele Ferdinand spunea: „O ţară se construieşte în primul rînd prin caractere, nu prin inteligenţă”, iar eu cred că reforma dintr-o ţară trebuie făcută în primul rînd de oameni cu caracter şi aici avem o problemă, deoarece sunt foarte multe „lepre cultivate”, oameni care ştiu multe lucruri, dar din punct de vedere al caracterului sunt lamentabili.
Educaţia, o prioritate în retorică, nu în realitate.
E esenţial să învăţăm pentru un scop, cu un folos în viaţa de zi cu zi.
Eu ce ofer în schimbul a ceea ce pretind?
Autoevaluarea, secretul reuşitei oricărui profesor.
Chiar ar trebui să ne pese de ţara asta. (Din predica şi interviul de mai sus, din care am reţinut cîteva subtitluri, ca repere de conduită creştină, înţelegem că a fi om de caracter înseamnă a fi om de valoare  morală, înseamnă a fi om cinstit pînă la 5 bani. Împărăţia lui Dumnezeu e supranumită împărăţia drepţilor, pentru că dreptatea lui Dumnezeu este legea fundamentală ce guvernează Universul acesta în care trăim noi oamenii.)

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web