Dorohoi News Logo

LECTURA DE WEEKEND: De veghe în lanul de secară

lectura de week-end

Titlu: De veghe în lanul de secară (cu titlul original The Catcher in the Rye)

Autor: Jerome David Salinger (n. 1.01.1919, d. 28.01.2010)

Anul apariţiei: ediția I, 2001; ediția a II-a, 2005

Scurtă prezentare: Operă cu narațiune la persoana întâi pe de o parte, ,,bildungsroman" pe de altă parte, romanul poate fi considerat cartea de căpătâi a adolescenței. Personajul principal este conturat în pielea unui adolescent rebel, pe nume Holden Caulfield, care provine dintr-o familie modestă și care are doi frati și o soră.

Holden Caulfield nu își începe povestea înainte de a  menționa că se află pe patul unui spital de boli psihice pentru un tratament, lucru care urmează să lămurească cititorul cu multe aspecte. Din amintirile sale reiese că a fost un copil problemă : deja a fost exmatriculat din trei scoli, la care se adaugă a patra, un alt mediu la care nu a reușit să se integreze. Intră în categoria adolescenților frustrați și cu grave probleme de atitudine. Faptul că se maturizează, că este în imposibilitate de a comunica și socializa îl îngrijorează, ceea ce îl face să nu poată trece ușor puntea dintre lumea inocentă a copilăriei și cea vulgară a adulților.

Limita dintre cele două câmpuri este dată de întrebarea pe care o pune șoferilor de taxi din New York, și anume: ce se întâmplă cu rațele din laguna din Central Park atunci cand îngheață apa ?
Singura persoană cu care are o relație normală este sora sa Phoebe, căreia îi dezvăluie fantezia sa pe care și-o formase cu o imagine dintr-o poezie prost înțeleasă, aceea de a fi ,,the catcher in the rye".
Îl poți îndrăgi sau critica pe Holden doar citind romanul și încercând să pătrunzi în mintea personajului.

Citat: ”Caracteristica definitorie a omului imatur e că vrea să moară în mod nobil pentru o cauză, în timp ce caracteristica definitorie a omului matur e că vrea să trăiască umil pentru una.”


“Nu este altă şi mai plăcută zăbavă decât cetitul cărţilor!” (cronicarul Miron Costin) (DorohoiNews.ro, Cristina C.)

Autor: DorohoiNews.ro

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web