În perioada 23-25 noiembrie 2018, în capitala Unirii, s-a desfășurat Festivalul Național de Folclor „Ambasadorii Unirii”, ediția a XVIII-a, organizat de Ministerul Educației Naționale, Inspectoratul Școlar Județean Alba, Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia și Palatul Copiilor Alba Iulia. Au marcat, astfel, Centenarul Marii Uniri, ansambluri folclorice din județele Botoșani, Brașov, Dâmbovița, Hunedoara, Iași, Maramureș, Sălaj, Sibiu, Timiș, Alba, dar și din Bulgaria, Serbia și Ucraina.
După parada portului popular, la care au participat peste 500 de copii și tineri, au rmat un Tedeum în fața Catedralei Reîntregirii Neamului din Cetatea Alba Iulia. Copiii din zonele istorice ale țării, prezenți la eveniment, și-au prezentat mesajul cu ocazia Centenarului în fața oficialităților județului Alba. În acordurile Orchestrei „Mugurelul”, toți cei prezenți au participat la o horă românească, într-o atmosferă de bună dispoziție generală.
Ca de obicei, Ansamblul „Mugurelul – Mărgineanca” a reprezentat cu cinste folclorul moldovenesc, iar în urma reprezentației de pe scena Casei de Cultură a Studenților Alba Iulia, a obținut un binemeritat Premiu I. Ansamblul este format, printr-un parteneriat de succes din Orchestra de muzică populară a Clubului Copiilor Dorohoi, coordonată de prof. Marcel Dupu și Ansamblul de dansuri populare „Mărgineanca” al Casei de Cultură a Sindicatelor „N. Iorga” Botoșani, coordonat de maestrul coregraf Valentin Rău.
„Acum, când aniversăm o sută de ani de la realizarea Marii Uniri, piatra de temelie a statului național unitar român, prilej de smerită aducere-aminte față de cei ce au făcut posibil cel mai de seamă eveniment al întregii noastre istorii, consider că, noi, membrii Ansamblului de cântece și dansuri „Mugurelul-Mărgineanca”, am cinstit cum se cuvine Mărețul Eveniment”, a declarat prof. Marcel Dupu.