„ … datinile (…), muzica și poezia sunt arhivele popoarelor, iar cu ele se poate constitui trecutul lor îndepărtat. Căci nu există bucurii mai de preț ca averea de cuget și simțire inclusă și păstrată cu sfântă grijă de-a lungul vremurilor în adâncul sufletului românesc, al moșilor și strămoșilor nostri” (Alexandru Vlahuță)
La acest sfârșit de săptămână, Sala Teatrului Dorohoi va găzdui Festivalul – Concurs de colinde, cântece de iarnă, datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou – „Primeşte-ne gazdă-n casă!”. Manifestarea este parte a unui proiect județean (CAEJ 2018, nr. 1010/ 12 febr. 2018, poziția 76) având drept inițiatori și organizatori Clubul Copiilor Dorohoi (director, prof. Dupu Marcel, prof. Mihai Ciprian) Şcoala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi, (director, prof. Luca Otilia-Stela, prof. Enea Leonid, prof. Bordianu Cristina), Asociaţia “Mugurelul” Dorohoi şi Asociaţia „OCTOGON MK” Dorohoi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Dorohoi şi Fly Music România.
Proiectul pleacă de la următoarele premise: tradițiile/ obiceiurile populare reprezintă o marcă identitară importantă care trebuie descoperită, conservată și perpetuată în timp; patrimoniul cultural local este unul bogat și merită valorizat, promovat în forme diferite; trebuie stimulat interesul copiilor și al tinerilor pentru valorile autentice care contribuie, în mod cert, la dezvoltarea personalității lor; acest tip de preocupări constituie o alternativă educațională cu impact major asupra generațiilor contemporane care se confruntă cu întrebări existențiale deloc de neglijat.
Activitățile proiectului sunt concepute pe două paliere, unul al manifestărilor artistice, care se vor derula pe parcursul zilelor de 8 și 9 decembrie 2018 și un altul care vizează organizarea unui simpozion județean pe tema rolului folclorului în dezvoltarea tinerei generații.
Sâmbătă, 8 decembrie 2018, începând cu ora 14.00 vor evolua în concurs solişti de muzică folk şi muzică uşoară care vor interpreta colinde şi cântece de iarnă, iar duminică, 9 decembrie 2018, începând cu ora 11.00, vor evolua în cadrul concursului solişti vocali, grupuri de colindători şi ansambluri de datini şi obiceiuri tradiţionale de Crăciun şi Anul Nou.
Concurenţii vor fi jurizaţi de specialiști cu nume sonore în domeniu: d-l Laurențiu Palade, inspector Arte, ISJ Botoșani, d-l Ion Ilie, fost director al Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, maestrul coregraf Costinel Leonte, de la Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” din Suceava. Preşedintele juriului va fi d-na Anişoara Balmuş, profesor de tehnică vocală completă la Atelierul de Voce „Loredana Groza” şi antrenor vocal în echipa Irinei Rimes la Vocea României.
Organizatorii și partenerii lor invită pe toți iubitorii de folclor, și nu numai, să pășească în atmosfera premergătoare magicelor sărbători de iarnă. Vă așteptăm cu drag!