Momente cu adevărat înălţătoare au trăit astăzi toţi cei care au asistat la Slujba Sfintei Liturghii, oficiată de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi, la Mănăstirea Vorona.
Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 50 de ani de când Preacuvioasa Maică Teofana Scântei a preluat stăreţia lăcaşului de cult, Mănăstirea Vorona fiind cunoscută în întreaga ţară pentru modul cum a păstrat nealterată credinţa ortodoxă în perioada grea a comunismului. După săvârşirea Sfântei Liturghii, ÎPS Teofan i-a dăruit maicii stareţe „Crucea Patriarhală pentru Stareţi şi Stareţe”, cea mai înaltă distincţie bisericească, ca semn de gratitudine din partea Patriarhiei şi a Preafericirii Sale Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe.
„Următor îndemnului Sfântului Apostol Pavel, de a ne aduce aminte de lucrul credinţei voastre şi de osteneala iubirii şi de stăruinţa nădejdii noastre întru Domnul Nostru Iisus Hristos şi de a preţui după cuviinţă strădaniile şi rezultatele activităţilor de excepţie, desfăşurate în diferite domenii ale vieţii bisericeşti şi civile, în sprijinul Bisericii, pe temeiul prerogativelor conferite nouă de Statutul pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române şi ca semn de preţuire şi binecuvântare din partea noastră, acordăm distincţia onorifică „Crucea Patriarhală” stavrofoarei Teofana Scântei, stareţa Sfintei Mănăstiri Vorona din localitatea Vorona, judeţul Botoşani, pentru activitatea sa îndelungată, rodnică şi folositoare Bisericii şi societăţii noastre”, se arată în documentul ce a însoţit distincţia, semnat de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Prefectul Dan Şlincu a fost unul dintre mirenii invitaţi la slujbă, reprezentantul Guvernului dăruindu-i maicii stareţe un buchet de flori şi o diplomă aniversară.
„Să ştiţi că noi, toţi botoşănenii, suntem mândri că, prin contribuţia Domniei Voastre, aceste meleaguri ale Voronei simbolizează credinţa şi devotamentul faţă de aproape. Vă suntem recunoscători şi vă apreciem pentru cei 50 de ani de stăreţie la Mănăstirea Voronei, dar şi pentru întreaga viaţă dedicată monahismului românesc”, a spus Dan Şlincu.