Dorohoi News Logo

Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului între tradiţie şi inovaţie

gratar

Ieri, de Adormirea Maicii Domnului dorohoienii s-au împărţit în trei tabere. Prima dintre ele a fost tabăra creştinilor care nu a uitat că ziua de 15 august trebuie să fie o zi de "curăţire spirituală". A doua a fost tabăra "grătarelor", mai toţi dorohoienii au făcut câte un grătar mic, întrucât teoretic a fost zi liberă şi la noi la români cu ocazia unui astfel de prilej se petrece. A treia tabără a fost a celor care au ştiut să facă "şi, şi", adică a celor care au mers la biserică de dimineaţă şi care au petrecut la o masă îndestulată pe seară.

Un alt aspect al zilei de ieri a fost implementarea unui nou obicei, mulţi dintre dorohoienii şi nu numai, situaţia stă la fel şi în ţară, le-au urat celor cu nume de Maria, Mărioara, etc "la mulţi ani!".   Această urare, deşi venită din suflet, cu cele mai bune intenţii nu îşi găseşte rostul. Întrucât vorbim despre "Adormirea Maicii Domnului" trebuiesc cinstite persoanele care poartă acest nume şi care au trecut în nefiinţă. Sărbătoarea cinsteşte moartea şi înălţarea Fecioarei Maria cu trupul la cer şi mărturiseşte că Maica Domnului "a fost luată" de Dumnezeu în împărăţia cerească a lui Christos, în deplinatatea vieţii ei sufleteşti şi trupeşti.

În rest pentru fetele şi femeile cu nume de Maria sau alte derivate ale acestuia, urarea trebuie să fie făcută pe 8 septembrie, de  "Naşterea Preasfintei Stăpânei noastre Născătoarei de Dumnezeu şi pururea Fecioarei Maria". (DorohoiNews.ro)

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web