Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Buna Vestire pe 25 martie a fiecărui an. Semnificaţia acestei sărbători este reprezentată de momentul în care Arhanghelul Gavril a anunţat-o pe Fecioara Maria că va da naştere Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Creştinii ţin cu sfinţenie această sărbătoare având în vedere faptul că la nouă luni distanţă, Iisus Hristos se naşte. Nu doar biserica ortodoxă, ci şi cea catolică susţine faptul că Buna Vestire a avut loc la Nazaret. Singurul aspect care diferă este locaţia exactă în care această minune s-a întâmplat.
Creştinii de credinţă catolică susţin faptul că Buna Vestire a avut loc la Bazilica Bunei Vestiri, pe când creştinii ortodocşi consideră că totul s-a petrecut la Biserica Ortodoxă Grecească a Bunei Vestiri.
Bună Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sărbătorile Maicii Domnului. În popor, această sărbătoare poartă şi numele de Ziua Cucului datorită faptului că această zi reprezintă primul cântec pe care cucul în cânta în acel an, astfel anunţând venirea primăverii. De asemenea, craca pe care cucul stătea când a cântat, era tăiată şi pusă în scăldătoarea fetelor, astfel sperând că flăcăii nu vor decide să le ocolească, conform calendarulortodox.ro.
Tot ca o tradiţie, în această zi se spune că oamenii care se ceartă vor avea necazuri tot anul, iar astăzi este bine să se pună în pragul casei pâine şi sare care să reprezinte hrană pentru îngeri.
Mai mult, în unele zone ale ţării, copacii se ameninţă cu toporul şi se stropesc cu ţuică pentru a avea roade bogate, iar în Bucovina există o tradiţie care spune că nu se pot pune ouă la cloşcă în această perioadă pentru că puii vor ieşi cu două capete şi patru picioare.
Din aceeaşi categorie, spun tradiţiile că este interzis să dormi prea mult în această zi fiindcă vei fi somnoros toată ziua.
Mai mult, există obiceiul de a face un foc în curte în dreptul uşii şi de a se pune alături de foc trei oale cu apă, sare şi pâine, care vor fi date mai târziu de pomană, tot ca hrană pentru îngeri.
Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserică acordă dezlegare la peşte, indiferent în ce zi ar cădea această.