În municipiul Dorohoi, ziua de duminică, 23 iunie 2019, a fost dedicată folclorului autentic, în localitate desfășurându-se activități artistice în cadrul celei de-a XV-a ediții a Festivalului Internațional de muzică populară „Mugurelul”. În Parcul ”Brazi”, iubitorii de folclor au putut viziona festivalul-concurs, recitalul Orchestrei ”Mugurelul”, evoluția invitaților speciali și, la finalul zilei, gala de premiere. Concomitent, s-a desfășurat parada portului popular, care a avut un impact deosebit asupra comunității dorohoiene.
Pe scena festivalului, dupa evoluția soliștilor acompaniați de orchestra ”Mugurelul„ și recitalul interpretului Constantin Bahrin, au urmat și alte momente artistice, acompaniate, de asemenea, de membrii orchestrei, care au făcut deliciul publicului:
-debutul Elizei-Georgeta Leonte-Dupu (5 ani);
-un scurt recital al orchestrei;
-evoluția Formației de dansuri populare ”Stejărelul” al Școlii Gimnaziale „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi;
-Grupul vocal ”Cununița” al Școlii Populare de Arte ”George Enescu” Botoșani;
-Ansamblul de dansuri populare ”Struguraș” din Ungheni – Republica Moldova;
-Grupul vocal „Bucovinocichi” din Cernăuți – Ucraina;
-Invitat special: Ansamblul de dansuri populare ”Mărgineanca” al Casei de Cultură a Sindicatelor ”N. Iorga”Botoșani.
După ce membrii orchestrei ”Mugurelul” și-au încheiat programul, scena a fost ocupată, pe rând, de ansambluri și formații venite din toate colțurile țării, cât și din Cehia, Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova. A fost o desfășurare de costume populare, cântece, dansuri, tradiții, obiceiuri, care au umplut toată după-amiaza de duminică, așa cum se obișnuiește într-un festival de foclor.
După evoluția ansamblurilor și formațiilor participante în concurs, juriul a evaluat concurenții pe secțiuni și categorii de vârstă, iar premiile au fost anunțate într-o Gală de Premiere, mult așteptată de toată lumea prezentă în Parcul ”Brazi”. În acest an, Trofeul Festivalului la secțiunea ansambluri, a fost acordat Ansamblului de cântece și dansuri populare ”Mugurașii Iminogului” din Perieți, județul Olt (secțiunea ”ansambluri din România”) și Ansamblului de dansuri populare „Silistra” – Bulgaria (secțiunea ”ansambluri din străinătate”).