Dorohoi News Logo

„Satul românesc privit prin ochii copilăriei” - motto de vacanță pentru participanții taberei găzduită de parohia Dealu Mare, Dorohoi - FOTO

tabara Parohia Dealu Mare 03

În perioada 8-10 august, parohia Dealu Mare a fost gazda unui eveniment inedit, cea de-a doua ediție a „Taberei din pridvorul satului”, proiect inițiat și susținut de Departamentul de Misiune pentru Tineret al Mitropoliei  Moldovei și Bucovinei prin Asociația Tineretul Ortodox Român, având ca parteneri: Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi, Parohia „Sfântul Dumitru” Dorohoi, Parohia „Sfinţii Împăraţi” Dorohoi, Parohia „Sfinţii Voievozi” Racovăţ, Parohia „Sfinţii Arhangheli” Satu Nou şi Parohia „Sfântul Nicolae” Iezer.

Scopul acestui proiect se poate circumscrie în dorința Bisericii de a fi alături copiilor și tinerilor care locuiesc în zone defavorizate și de a le oferi în timpul vacanței de vară un program educativ, cultural, artistic și interactiv în cadrul căruia tinerii să aibă parte de modele și experiențe formatoare care să-I apropie de Biserică prin împărtășirea valorilor creștin ortodoxe și încurajarea dialogului dintre ei.

Beneficiarii taberei au fost 110 de copii din parohiile menţionate mai sus, cu vârsta între 8-16 ani. Programul evenimentului a inclus: Sfânta Liturghie, oficiată de preoţii coordonatori: P.C. Pr. Muha Constantin, P.C. Pr. Pintili Elidor, P.C. Budacă Teodor, P. C.Pr. Șoptică Ciprian, P. C. Pr. Grigore Iulian, în timpul căreia copiii şi tinerii care au fost spovediţi, s-au împărtăşit cu Sfintele Taine, precum şi ateliere de muzică, spiritualitate, dans, tir cu arcul, prim ajutor, creaţie, orientare în natură, comunicare și relaționare, economie, vânătoarea de comori, activităţi sportive. Cele opt ateliere de lucru care ne-au purtat pe ulițele copilăriei și ale satului românesc de altădată au fost coordonate de cei 12 voluntari veniți de la Iași. Reușita activităților a confirmat încă odată că satul românesc poartă în el ființa și frumusețea neamului românesc, iar copilăria poate deveni un timp al amintirilor fericite atunci când jocul redevine spațiu și mod de viață pentru copii.

Una dintre activitățile interactive care au suscitat interesul micuților participanți a fost „Ora cu preotul”, în cea de-a doua zi a taberei, în timpul căreia preoții implicați în organizarea taberei au purtat în dialog cald și deschis, pe teme de credință și spiritualitate, răspunzând la întrebările adresate de copii și tineri. Reușita acestui moment nu a constat doar în purtarea dialogului în sine, ci a arătat cât de interesați sunt copiii și tinerii generației actuale de multe lucruri legate de viață și de credință și mai ales, nevoia firească de a fi ascultați și înțeleși, dovedind în astfel de momente frământări și întrebări existențiale care depășesc de multe ori chiar preocupările noastre ale celor mai mari.

Aducem calde mulțumiri partenerilor noștri care ne-au sprijinit la buna organizare a celei a doua ediții, a Taberii din pridvorul satului, precum și doamnelor din Comitetul Parohial care prin truda și implicarea lor au făcut ca tabăra de copii să devină un timp ziditor trăit în familia Bisericii noastre. În acest an, tabăra găzduită de parohia noastră a avut ca oaspeți pe realizatorii Emisiunii „Tineri pentru tineri”, difuzată de postul de Televiziune Somax din Botoșani. Emisiunea „Niciun copil fără vacantă”, realizată de către Oana Maxim și Cristian Tofan, în cea de-a doua zi a taberei, a fost difuzată pe data de 15 august și pe Radio Trinitas. Emisiunea poate fi vizionată și pe internet, la adresa (pr. Apetrei Ionuț-Ștefan)

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web