Unirea cea Mare s-a înfăptuit ca un rezultat al jertfelor poporului nostru și a făcut dreptate celor năpăstuiți și nedreptățiți de veacuri. Odată realizată, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 a declanșat un entuziasm general manifestat pe întreg teritoriul patriei noastre. S-au scris multe articole, eseuri, studii etc. despre acest subiect fierbinte. Toată România era în extaz.
Vă vom rememora aici cuvintele nemuritoare rostite de Regele Ferdinand și cuvintele exprimate de scriitorul Alecu Russo.
Regele Ferdinand a spus: „Ceea ce strămoșii noștri au visat, ideea pentru care generațiile trecute au suferit și au lucrat, pentru care toată suflarea românească a nădăjduit,iar ostașii noștri și-au vărsat sângele azi, a devenit un fapt împlinit. Azi mama România poate strânge pe toți copiii iarăși la sânul ei. Basarabia și Bucovina, cele două fiice răpite, s-au întors una după alta, în casa părintească, iar Ardealul, frumosul leagăn al poporului român, de unde au descălecat întâi voevozii, a votat azi, la Alba Iulia, unirea cu regatul român.”
Iar scriitorul pașoptist Alecu Russo care a luptat alături de ceilalți revoluționari pentru deșteptarea neamului i-a scris lui Nicolae Bălcescu emoționante cuvinte profetice: „Mâna nu-mi e așa de ageră, pentru ca să poată urmări închipuirea frumoaselor planuri, pe care le prevăd. Un mare popor, sprijinit pe o Mare, având ca cingătoare două fluvii: Dunărea și Nistru, cu sânge roman în vine ! Iar Moldova cu fiicele ei nu mai este, nici Transilvania, nici Banatul; ci o Țară Română, cu o mare capitală, ce se va chema Roma, dacă vrei, cu piețe mari numite: Piața Poporului, Piața Traiană, Piața lui Ștefan, a lui Mihai, a Moldovei, a Banatului, a Ardealului; apoi tărie, fericire, măreție, slavă! Fericiți nepoții noștri! și noi fericiți că am putut, cu mult puținul nostru, să ajutăm la aceasta!”
Sunt doar câteva cuvinte exprimate din sentimentul patriotic sincer al oamenilor acelor ani.Ideea Marii Uniri a înflăcărat intelectualitatea românească și, odată declarată la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia s-a deschis calea emancipării României. Jertfele poporului nostru au fost imense, iar recunoștința noastră de astăzi pălește în fața curajului lor.
prof. Ilarion Mandachi