În sala de festivități a Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob” Dorohoi a avut loc luni, 9 decembrie 2019, un eveniment de excepție. Este vorba despre lansarea cărții „Racovăț. Satul Refugiaților”, semnată de Col.(r.) Dumitru Găină și Pr. Prof. Teodor-Cătălin Budacă. Alături de domniile lor au fost familia, colegii, prietenii,racovițenii, reprezentanți ai autorității locale, ai armatei, ai Ministerului de Interne.
Evenimentul a fost deschis de directorul, pr. prof. Constantin Muha prin intonarea imnului de stat al României, moment urmat de evoluția Trupei ORA3 a STLD, care a pregătit piese cu un profund mesaj patriotic. După acest moment emoționant, prof. dr. Gică Manole a prezentat auditoriului cartea, pe care o consideră „o carte-document istoric de o înaltă valoare morală, plină de mărturii istorice despre un timp al suferinței și al răului în istorie”, după cum afirmă în prefața cărții, pe care a semnat-o la 11 septembrie 2019. Cartea, apărută la Editura Sf. Mina, cuprinde șaptesprezece capitole cu titluri sugestive. De asemenea, au vorbit cu bucurie și sinceritate despre această experiență Dl.Col.(r.) Dumitru Găină și Pr. Prof. Teodor-Cătălin Budacă, mulțumind familiei pentru susținere și Bunului Dumnezeu pentru că a îngăduit ca drumurile lor să se întâlnească și împreună să scoată la lumină simțăminte ce riscau să rămână în uitare.
În ce privește această bucurie, părintele-profesor își amintește cum a început colaborarea cu domnul colonel și mărturisește: „Colaborarea cu domnul colonel în rezervă, Găină Dumitru, a început în momentul în care ne-am întâlnit la o aghiazmă și, discutând despre satul în care s-a născut el și pe care eu îl păstoresc, am ajuns la concluzia că avem aceleași gânduri referitoare la a scoate la lumină suferințele prin care au trecut racovițenii în anii 1940, la primul refugiu, și în anul 1944, la al doilea refugiu. Am constatat că avem amândoi adunate materiale pentru a pune în valoare într-o carte aceste lucruri și încetul cu încetul,cu ajutorul Lui Dumnezeu, am reușit să facem acest lucru. Este momentul în care, mărturiile vii ale celor care au trăit acele timpuri ne aduc aminte că nu trebuie să uităm timpurile răului și ale suferinței prin care au trecut racovițenii în acele momente.”
Întrebat fiind „de ce a început acest proiect?”, părintele afirmă: „De ce am început acest proiect? Pentru că, fiind preot, atunci când discutam cu câte un bătrân, de multe ori vedeam pe chip valuri de tristețe întunecată, iar în durerea suferinței coborând pe obrajii lor, mi-am dat seama că ceva se întâmplă în sufletul lor și, de aceea am considerat că trebuie să aflu ce este acolo în adâncul lor. Ei s-au deschis către mine și am reușit să înregitrez multe mărturii, care astăzi se regăsesc în cartea pe care am reușit să o edităm.”
O dovadă a împlinirii o reprezintă și cuvintele pline de mulțumire ale unui fiu al satului, care și-ar fi dorit să participe la ceremonia de lansare a Cărții Racovățului, dar, din motive obiective, nu a putut fi prezent: „Bună ziua OM BUN. Avem o vină noi, cei care am locuit în Racovăț, cu bunici, părinți, rude, prieteni, colegi și nu am purces la o scriere a poveștii Racovățului, când cei care dețineau informații erau în viață și ni le-au transmis? Cu siguranță DA și mă încearcă sentimente de păreri de rău, dar m-am resemnat. De unde vine binele și rezolvarea? De la autorii cărții Racovățului, care este o binecuvântare și o binemeritare pentru cei care sunt legați chiar și formal de aceste locuri , cu adevărat de poveste, scrisă de Dumnezeu pentru acești oameni simpli, săraci dar bucuroși cu ce le-a dăruit Domnul. Pentru Păstorul celor care mai populează această așezare este o realizare maiastră, un curaj, o dăruire și o pricepere în a descoperi ce a însemnat pentru acești oameni Credința. Unii ar spune uitați de lume, dar vă mărturisesc că printre alte fericiri, nu am simțit niciodată marginalizarea în toate locurile, școlile și muncile pe care mi le-a dăruit Dumnezeu. Părinte, rogu-vă binecuvantați pe acei care se vor învrednici să guste din această carte ca și pentru hrana sufletului lor. Vă fericesc penrtu această Bucurie pe care o avem prin cartea Racovățului. Sfântul Ioan Gură de Aur spunea : Dragostea este Bucuria de face altora Bucurii. Cu siguranță și convingere vă regăsiți în locul potrivit. Cu prețuire și respect: Botezatu Constantin - Iași.”
Aprecieri față de rodul muncii lor au adus și domnul primar al Comunei Pomârla, Dl. Dumitru Chelariu, colegi, reprezentanți ai armatei. Emoționant a fost și momentul în care, ca un adevărat păstor, părintele-paroh a vorbit despre unii dintre racovițeni. De altfel, emoționante sunt și cuvintele pline de învățătură ale autorilor acestei cărți: „Români, Vegheați la suferințele neamului vostru! Aflați Adevărul! Nu uitați moartea atâtor eroi nevinovați! Iubiți-vă pământul Patriei! Fiți oameni drepți și cinstiți!”. (Andra-Maria Ignat, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob” Dorohoi)