Dorohoi News Logo

Boboteaza 2020. Patru lucruri pe care nu trebuie să le faci de Bobotează, pe 6 ianuarie

boboteaza

Boboteaza, sarbatorita, in ziua de 6 ianuarie, incheie ciclul sarbatorilor de iarna si are, pe langa intelesurile crestine – momentul nasterii spirituale a Domnului Isus – trasaturi de mare sarbatoare populara.

6 ianuarie este ziua in care a fost botezat Iisus de catre Ioan Botezatorul. Cu acest prilej, Iisus s-a facut cunoscut oamenilor, la 30 de ani, varsta pe care evreii o considera a maturitatii.

Nu se spala, nu se calca, nu se imprumuta nimic si nu ai voie sa te certi cu nimeni

Boboteaza – sfinitirea apei
In ziua de Boboteaza are loc sfintirea apei, in timpul slujbei de Iordan. Pregatirea acestui moment se face, si astazi, cu multa atentie, in fiecare comunitate. Locul de desfasurare a slujbei se alege impreuna cu preotul satului, de obicei intr-un spatiu mai larg – unde sa fie cel putin o fantana -, in imediata vecinatate a unei ape curgatoare, in gospodaria unui om sau in curtea bisericii.

Pentru acest moment se aduce apa, care se punea in vase mari de lemn si, tot acum, se taie, la rau, o cruce mare de gheata. In jurul acestei cruci sau in jurul crucii care se afla in mod normal in curtea bisericii, se desfasoara intreg ceremonialul religios, la care participa toata suflarea comunitatii.

Dupa slujba de sfintire a apei, transformata in agheasma, fiecare satean isi ia apa sfintita in vasele de lemn sau de sticla cu care a venit de acasa.
 
Pe drumul de intoarcere ei striga „Chiraleisa’- pentru belsugul holdelor viitoare, pentru purificarea aerului si pentru cresterea cat mai mare a canepii – si toarna cate putina agheasma in toate fantanile intalnite in cale.

Odata ajunsi acasa, oamenii sfintesc cu agheasma sura, grajdul, animalele din grajd, pomii din livada, casa si interiorul casei.

Traditii si superstitii de Boboteaza
Preotul sfinteste apa unui rau, aruncand in ea o cruce, care trebuie adusa inapoi. Barbatul care reuseste sa scoata crucea din apa va avea noroc tot anul.

In unele zone din tara exista obiceiul numit Iordanela: oamenii merg la fantani si isi toarna apa pe cap, ca sa fie sanatosi tot anul. Exista si credinta ca in noaptea de Boboteaza fetele isi pot vedea ursitul. Se spune ca daca isi leaga pe inelar un fir rosu de matase si isi pun sub perna o crenguta de busuioc, isi vor visa alesul.

Se mai spune ca fetele care aluneca pe gheata si cad in aceasta zi se vor marita sigur pana la sfarsitul anului. Se pare ca este valabil si pentru baieti.

In aceasta zi nu se spala rufe, fiindca toate apele sunt sfintite, si nu se da nimic cu imprumut. In anumite zone se spune ca nu e bine sa speli nici in urmatoarele opt zile.

Se spune ca apa sfintita, numita agheasma mare, adusa in aceasta zi de la biserica, are putere mare.

De asemenea, se poate curata casa de duhurile rele. Agheasma mare se ia dimineata, pe stomacul gol, timp de 8 zile, pana la 14 ianuarie.

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web