Dorohoi News Logo

Expoziția „Suflet, Dor și Vise cu păpuși” la Biblioteca Municipală Dorohoi - FOTO

expozitie 13

După o lungă așteptare, expoziția „Suflet, Dor și Vise cu păpuși” a fost inaugurată joi, 27 februarie 2020, în cadrul Bibliotecii Municipale Dorohoi, prin intermediul „Societății Culturale Dorohoi”. Aceasta cuprinde vasta colecție de obiecte tradiționale (ștergare, brâie, cămăși populare, goblenuri și covoare) a doamnei Mariana Adăscăliței, dar și păpușile hand-made, creații ale doamnei Ana Camelia Mihăilă Andrieș.

În societatea actuală, ne pierdem de cele mai multe ori în progres, cotidian și tipare, fapt ce poate fi demontat doar cu ajutorul unei incursiuni în valorile trecutului, capabile să ne aducă mai aproape de prezent.

Evenimentul a început la ora 14:00, iar printre cei prezenți s-au numărat și membri ai Societății Culturale, domnul primar ing. Dorin Alexandrescu, Emanuela Chitic Ciurciun, dar și Elena Pădurariu, responsabil al Bibliotecii Municipale Dorohoi. Participanții au asistat la un program artistic vast, în cadrul căruia au ascultat diverse cântece populare și moderne, încununate de poeme cu tematică specifică. Toate acestea au fost prezentate de copiii din Asociația „Dor de Horă” Văculești, sub coordonarea atentă a doamnei Adăscăliței, alături de grupurile „Doro Folk”, „Praf de stele”, „Floare de Colț” și „Aripi de înger”, coordonate de doamna Mihăilă Andrieș.

O astfel de prezentare se poate realiza doar cu pasiune, fapt afirmat și de către doamna Mariana Adăscăliței: “Inițiativa a venit din nevoia de a păstra și de a transmite mai departe ce am primit de la străbuni, de a nu ne dezrădăcina din vița noastră romanească. O parte din elementele prezente sunt refacute dupa vechile izvoare, iar pe o parte dintre ele ne punem amprenta personală. Ele sunt din colecție personală și sunt valori inestimabile, iar dorința mea principală este e a le expune, de a împărtăși, a creiona o idee cu privire la ce reprezinta ele. Istoria noastra este scrisă în ii, prosoape sau covoare, fiecare oferind o portiță către trecut si istorie. Iubesc foarte mult ceea ce am si ce fac, toate ocupând un loc mic într-o ladă și un loc mare în suflet, el fiind legat de autenticitate. Am cusut ii, oblene… iar toate acestea se pot realiza ușor odată ce detii autocontrol si vointa, dorința de a te identifica oriunde ai fi.”

După ce și-a dedicat viața chitarei și lucrului cu copii, doamna Ana Camelia Mihăilă Andrieș a decis să își distribuie atenția și către o altă ramură: cea a creațiilor hand-made. “O astfel de păpușă se realizează  pe etape și poate dura de la câteva ore la câteva zile, timpul variind în funcție de elementele deținute. Acum doi ani am început sa le realizez si consider că totul a venit din interiorul meu si trebuia doar sa fie descoperit. Eu cred că fiecare dintre noi are câte o pasiune ascunsă, dar și că fiecare ar trebui să creeze timpul necesar valorificarii, indiferent de ramura aleasă. In ciuda opiniilor, aceasta este o activitate ce nu mă stresează, ci, din contră, liniștește. Intr-adevar, există diverse sacrificii ce devin minuscule comparativ cu împlinirea deținută. Motivarea a venit și din propunerea celor de la Fără Zahăr, papușile create fiind personaje principale in melodia lor: “Amintire cu hamsii . Papușile nu sunt la fel și nici una nu seamănă cu alta, până și cele mici având elemente diferite, tocmai din necesitatea de  a nu crea la normă. Cânt la chitară de când mă știu, iar cred că deconectarea de media este capabilă să ne aducă cât mai aproape de ce ascundem în interiorul nostru.’’

Expoziția implică și o vânzare a păpușilor, desfășurându-se până la data de 3 martie 2020. (Căruntu Denisa și Pînzariu Samuel)

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web