Dorohoi News Logo

Din Dorohoi, lumea se cucerește ușor! Expoziție de pictură dedicată artistului Ion Murariu – FOTO / VIDEO

1

„Te-ai întrebat vreodată de ce o pictură faimoasă este mult mai frumoasă decât orice poză sau poster făcut de un fotograf, oricât de bun ar fi? Este posibil ca vopseaua folosită la acea pictură să absoarbă, să stocheze și să emane calitățile energiei inimii pe care artistul a avut-o la conceperea ei, cât și inspirația de moment a creației lui.” (Richard Gordon)

Casa Municipală de Cultură Dorohoi vă invită la expoziția de pictură dedicată artistuluidorohoian Ion Murariu, un maestru recunoscut al plasticii românești contemporane și un veritabil „creator” de școală. Lucrările sale se vor regăsi la Galeria de artă „Minerva”, aflată în incinta Casei Municipale de Cultură Dorohoi. Expoziția va fi deschisă în perioada 6 august-18 septembrie 2020 și poate fi vizitată de luni până vineri, în grupuri de maxim 5 persoane, între orele 11:00 – 15:00.

Ion Murariu afirma că „arta mare, arta valabilă se inspiră din marea natură, din ființa omenească, din gândurile ei”. Veți regăsi în expoziția aceasta lucrări de excepție care deschid calea către simbolurile permanenței. Pornind de la ciclul păcii, surprins în simbolul porumbelului – simbolul păcii și al Duhului Sfânt – dar și al Mielului Jertfit – simbolizând inocența, până la tablourile închinate succesiunii anotimpurilor, Murariu reușește să surprindă o spiritualitate pur românească, ce nu poate fi izolată nici spațial, nici temporal. 

El pleacă de la ideea că „așa cum anotimpurile nu au sfârșit și așa cum pacea va fi un ideal pentru omenire și istoria și morala, dar mai ales arta exprimă această duplicitate. De asemenea, eu văd omul, în esența lui: bun sau rău. Sunt aici lucrări în care ființa umană are toate elementele din care rezultă că este o ființă sinistră, grotescă”. 

Ceea ce frapează în momentul în care pătrunzi în acest univers pictat de Ion Murariu este conștientizarea faptului că deși opera de artă se naște într-un mod tainic, din artist, odată desprinsă de el, aceasta devine ea însăși o personalitate, dobândind o viață autonomă. Prin urmare, lucrările din această expoziție, stăpânesc niște forțe active, creatoare. Opera de artă trăiește, acționează și participă la crearea atmosferei spirituale. 

Vă invităm să pășiți într-un spațiu care va trezi, cu siguranță, vibrații de înalte frecvențe ale energiei inimii din momentul creației, operele lui Ion Murariu impresionând prin vibrația culorilor și a pensulei și prin compoziția figurativă.

Aș vrea, de asemenea, să le mulțumesc Mirunei Moruzi, lui Bogdan Herghiligiu și lui Eduard Dumitru pentru implicarea și dedicarea de care au dat dovadă în pregătirea acestei expoziții. (manager Casa Municipală de Cultură Dorohoi, Emanuela Chitic Ciurciun)

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web