Dorohoi News Logo

DOROHOI: Demetre Chiparus, unul dintre sculptorii eminenți și recunoscuți din perioada Art Deco

sculptor_13

Numit inițial Dimitri; Chiparus s-a născut în Dorohoi, România (aproape de granița cu Ucraina), într-o familie destul de bogată. Sculpturile sale se caracterizează prin modelarea rafinată a formei feminine, combinând detalii extrem de decorative și elaborate cu accente atrăgătoare ale stilului Art Deco.

Figurile sale subțiri, cu picioare lungi și foarte asemănătoare vieții, prezintă fețe strălucitoare de fildeș alb-crocant, deasupra ținutelor senzuale și decorate cu farmec, inspirate de artiștii și dansatorii din teatrele pariziene, trupele Folies Bergere și balet rus.

Sculpturile Chiparus sunt cu adevărat reprezentative pentru stilul distinctiv și epoca Art Deco.

Date semnificative în viața lui Demetre Chiparus: născut la Dorohoi, România în 1889

- În 1909, la vârsta de 20 de ani, s-a mutat la Florența, Italia, unde a studiat cu sculptorul italian Raffaello Romanelli (1856-1928).Lucrările Romanelli includ Monumentul lui Carol I al României, în Castelul Peleș; un monument al țarului Alexandru al II-lea din Rusia, monumentul Garibaldi din Siena, Italia și un monument al lui John Wister din Philadelphia, Pennsylvania.
- În 1912 Demetre s-a înscris la renumita școală de artă École des Beaux-Arts din Paris, Franța. A participat frecvent la cursurile sculptorului academic Antonin Mercié
- În 1914 Chiparus a ținut prima sa expoziție în salon. Primele sale creații au fost cel mai adesea grupuri de figuri mici, în principal jucând copii sau alte subiecte obișnuite, prezentate într-un stil relativ realist, mai degrabă decât în ​​Art Deco
- Până în 1918 Demetre Chiparus și-a înființat primul atelier la 24 rue Barrault dans le 13 arondissement din Paris
- Din 1920 încoace stilul său distinctiv a crescut, extinzându-se pentru a cuprinde grupuri de figuri feminine mai subțiri, mai suple, grațioase și din ce în ce mai sofisticate.
- Din 1923 până în 1928 și- a expus tot mai multe lucrări în saloanele din Paris.
- Din 1667, Salon de Paris a fost expoziția oficială de artă a Académie des Beaux-Arts. Din 1748 până în 1890 a fost probabil cel mai mare eveniment anual de artă din Europa.
- În 1928 Chiparus și-a mutat atelierul în noua sa casă de la Neuilly-sur-Seine
- În 1947 Demetre Chiparus a murit din cauza unui accident vascular cerebral. Avea 58 de ani și se întorcea de la studiul animalelor la grădina zoologică din Vincennes.

Cum să recunoașteți opera lui Demetre Chiparus (trăsături tipice și distinctive):

Sculpturile din Chiparus sunt cunoscute în primul rând pentru figurile lor feminine mari, subțiri, cu modele lungi și subțiri, uneori cu câini sau echipamente sportive elegante și întotdeauna cu un aspect foarte stilat, detalii superbe și o abundență de viață și mișcare.

Figurile sunt executate în principal în bronz și fildeș (folosind tehnica Chryselephantine), ceea ce le face orbitoare și extrem de decorative. Chiparus a făcut foarte rar, a produs alte sculpturi folosind teracotă, porțelan, topitor sau marmură. Acestea pot fi foarte greu de găsit.

De asemenea, a produs câteva dintre figurile sale Art Deco în plasteline. Apoi a vândut drepturile de reproducere unor ateliere și turnătorii prestigioase pariziene precum Edmond Etling & Cie și Les Neveux de J. Lehmann. Aceste ateliere și turnătorii de înaltă calitate au produs apoi multiplii acestor figuri, care prezintă piese turnate de înaltă calitate, care demonstrează detaliile deosebite ale costumelor și recreează în mod clar viața și mișcarea în figurile din Chiparus.

A produs în principal figuri feminine, influențate de balerini ruși și de teatrul francez sau doar femei pariziene îmbrăcate la modă. Costumele și bijuteriile figurilor au fost adesea influențate de Orient, iar figurile sale sunt de obicei montate pe o piramidă sau ziggurat de marmură sau onix (o structură masivă mesopotamiană). Componentele din bronz de pe sculpturile Chiparus ar trebui să fie decorate cu smalț pictat la rece și să aibă detalii clare bine definite.

Chiparus a produs, de asemenea, grupuri de figuri, toate având același subiect. De exemplu; sculpturile din bronz ale panterelor de urmărire sau ghemuite de Dimitri Chiparus pot aduce la licitație între 8.000 și 9.000 USD. Sculptorul a semnat aproape toate lucrările sale cu „DH Chiparus”, pe care l-a gravat în principal pe baza fiecărei figuri (vezi un exemplu pentru semnul Chiparus în partea de jos a articolului).

Colectarea sculpturilor Chiparus în 2015:

În ultimele două decenii, prețurile de licitație și de sală pentru munca lui Chiparus au crescut brusc. Acum patruzeci de ani, orice colecționar Art Deco ar fi putut ridica o sculptură Chiparus de la orice negustor obișnuit, pentru doar câteva sute de lire sterline.

Astăzi, aceeași piesă într-o stare cu adevărat bună te-ar putea întoarce de la 15.000 la 200.000 de lire sterline de la o casă de licitații de ultimă generație. De exemplu; În octombrie 2015, prestigioasa Straus & Co, casa de licitații din Cape Town, Africa de Sud, va prezenta o frumoasă figură Chiparus intitulată Les Amis Toujour, (prieteni pentru totdeauna). Sculptura prezintă o figură centrală feminină din bronz patinat și pictat la rece, cu față și gât tipic de fildeș Chiparus. Stă împodobită de o pereche de câini la picioare.

Grupul este montat pe o bază de onix maro, iar Straus & Co au o licitație estimată de R300,00 la 350,000 Rand (aproximativ 25,000 USD USD). Cu toate acestea, aceeași cifră sau similară a fost vândută la 15 decembrie 2010, la Casa de licitații Christies din New York, unde estimarea licitației a fost, de asemenea, de la 18.000 la 24.000 USD, dar prețul real realizat a fost de 68.500 USD mai realist.

Feriți-vă de falsurile, falsurile și reproducerile Chiparus

În prezent, în septembrie 2015, există aproximativ 438 de licitații online care vând presupuse sculpturi în bronz și marmură ale lui Demetre Chiparus. Descrieri ale titlurilor concepute pentru a atrage gama neprevăzută de la ridicol; „ Demetre Chiparus Belly Dancer Bronz Masterpiece Sculpture Marble Base Statue ” către mai seducătoare „ Spectacular Sculptura Art Deco„ Clara ”de Demetre Chiparus “.

Prețurile Buy-It-Now variază de la 4675 USD la 14.000 USD, suficient de mari pentru a atinge interesul colecționarului neprevăzut și pentru a le permite să se convingă că au găsit o capodoperă nedescoperită. Destul de ieftin pentru a fi aproape accesibil.

Dar o examinare atentă a imaginilor destul de mici și o lectură amănunțită a descrierii de pe fiecare licitație dezvăluie totul.

1. Dansator Majestic din bronz și marmură Art Deco după Demetre Chiparus 14.000,00 dolari ( „… REPRODUCERE BRONZ ȘI MARMURĂ ART DECO” )
2. Sculptură fantastică Art Deco „Pește stea” de Demetre Chiparus: 4.675,00 USD ( „… recreata cu atenție de meșteșugari experți” )
NOTĂ: Un exemplu real de pește stea vândut la Bonhams în 2013 pentru mai mult de 156.000 USD.
3. Spectaculoasă sculptură Art Deco „Chorus Line” de Demetre Chiparus: 11.475,00 dolari („… turnată și sculptată dintr-un model de Demetre Chiparus “)
4. Fabuloasă sculptură Art Deco „Semiramis” de Demetre Chiparus 7.500,00 USD ( „… folosind matrițele originale ale artiștilor din acea perioadă” )
5. Spectaculoasă sculptură Art Deco „Clara” de Demetre Chiparus 12.500,00 USD ( „… proporții clasice cu bogăție, cărnozitate și opulență … Se acordă toată atenția pentru a reproduce procesele și a finaliza lucrările de urmărire ale meșterilor originali” )

Colecționarii de antichități pot fi păcăliți; nu ne facem cu toții diligența necesară atunci când ne apare un lucru rar și dorința joacă un rol. Dar noi, colecționarii, ar trebui, mai ales atunci când ceva pare a fi adevărat.

Se pot găsi chilipiruri; sculptura Star Fish vândută la Bonhams a fost ridicată pentru suma princiară de 40 de dolari, dar sunt rare și devin din ce în ce mai greu de găsit. Când vine vorba de sculpturile Demetre Chiparus, știți ce să căutați și asigurați-vă întotdeauna că există detalii clare, mișcări bogate și alte detalii evidente.

Sursa: vorniceninews.ro

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web