Dorohoi News Logo

Mare sărbătoare azi, 26 octombrie. Ce nu e bine să faci azi de Sfântul Dumitru

Sf_Dumitru

Mare sărbătoare azi, 26 octombrie, când românii sărbătoresc pe Sfântul Dumitru, sărbătoare care vine cu multe tradiții, precum și cu multe interdicții, potrivit credințelor populare. Astfel, cei ce pun mâna pe pieptăn astăzi vor avea parte numai în necazuri, iar primejdiile îi vor pândi la tot pasul.

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, care este sărbătorit la fiecare 26 octombrie. A trait in timpul imparatilor Diocletian (284-305) si Maximian (286-305). Din viata sa, inscrisa in Sinaxare, reiese ca a fost fiul prefectului din Tesalonic. Dupa moartea tatalui sau a fost  numit guvernator al Tesalonicului.

De Sfântul Dumitru, pe 26 octomrie, nu ai voie să folosești pieptănul. Potrivit credinței populare, cel ce va folosi pieptănul va atrage numai necazuri și primejdii.

Nu este bine să semeni usturoi după Sfântul Dumitru
De asemenea, în Bucovina, tradiția spune că cine va seamăna usturoiul după ziua de Sfântul Dumitru va avea anul viitor parte numai de pagube. La fel, se spune că cine are datorii ar trebui să le plătească până la Sfântul Dumitru pentru a-i merge bine tot anul viitor.

În această zi de mare sărbătoare, femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, covrigi, mere și nuci. În anumite zone ale țării, pentru sufletul celor morți, se împarte grâu fiert în lapte și colivă.

De ce este bine să aprinzi focuri de Sfântul Dumitru
Nu în ultimul rând, în ajunul sărbătorii Sfântului Dumitru, se aprind focuri, peste care sar copii, pentru a fi sănătoşi tot anul. Focul are şi rolul de a alunga fiarele şi de a încălzi morţii.

După ce focul este stins, oamenii aruncă un cărbune în grădină, pentru ca aceasta să primească putere de a rodi în anul viitor.

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web