Dorohoi News Logo

Un gând înalt, însemn de respect pentru Armata Română și Veteranilor români - VIDEO

Veterani

Pe 11 noiembrie România își cinstește soldații din teatrele de operații. Ziua Veteranilor a fost instituită în 2014 și este celebrată în semn de recunoștință pentru sacrificiul militarilor care au participat la misiuni în afara teritoriului statului român.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei: pe 11 noiembrie 1918 la ora 11 intră în vigoare Armistițiul între Puterile Antantei și Germania, în urma căruia se pune capăt Primului Război Mondial și se creează condițiile necesare realizării,  în țara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Pentru Armata României, semnificația acestei zile este legată și de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogorași, primul militar român decedat în teatrul de operații din Afganistan. De asemenea,  sergentul major Mihail - Anton Samuilă a fost rănit, în timp ce o coloană de blindate aparținând Batalionului 151 ”Războieni” ( ”LUPII NEGRI” ), aflat în misiune de luptă, a fost atacată cu focuri de armă în zona localității Spin Puldac, situată în apropierea graniței cu Pakistanul.

Ministerul Apărării a adoptat bujorul românesc ca simbol pentru comemorarea Zilei Veteranilor și pentru a onora EROII căzuți la datorie, atât pe teritoriul țării cât și în afara granițelor României. În țara noastră, Ziua Veteranilor de război se sărbătorește la 29 aprilie, în onoarea tuturor militarilor români care au luptat pentru apărarea independenței, integrității teritoriale, suveranității și a intereselor României.

La finele Primului Război Mondial, datorită sacrificiilor Armatei Române dar și a populației, România și-a îndeplinit visul odată cu Unirea Transilvaniei și Basarabiei, constituindu-se astfel, România Mare. Un gând înalt, atunci când este crezut cu tărie, se întrupează și devine prezent și, cândva, istorie...În semn de respect,  aducem omagiul nostru Armatei Române și veteranilor români!

RESPECT VETERANILOR ROMÂNI!
MISIUNE ÎNDEPLINITĂ!

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web