Dorohoi News Logo

Dorohoi: Asociaţia IHTIS luptă pentru dreptul la normalitate

IHTIS 02

Ieri, începând cu ora 10:00, în incinta Casei Municipale de Cultură din Dorohoi, a avut loc un eveniment organizat de asociaţia IHTIS. Aceasta este cunoscută pentru munca şi devotamentul pe care le depune atunci când vine vorba de ajutorarea şi sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi.

Desfăşurând o vastă activitate în acest domeniu, asociaţia a derulat multe proiecte cu scopul de a aduce la lumină copii, tineri şi oameni maturi care suferă de anumite dizabilităţi şi care în ciuda tuturor problemelor cu care se confruntă reuşesc să facă lucruri extraordinare. Celebru, este cazul lui Marius Ghiradă, băiatul care tastează cu nasul, dar şi cazurile lui Alexandru Cozaciuc, interpretul nevăzător de muzică populară cu voce incredibilă, Roxana Poiană intrepreta şi pianista nevăzătoare sau Ana Maria Creţu, studentă în anul doi de master la Iaşi urmând a deveni curând logoped (ramură a pedagogiei speciale care studiază posibilitățile de înlăturare a deficiențelor de limbaj) ce se confruntă cu probleme legate de locomoţie.

Într-o atmosferă caldă, preşedinta asociaţiei Mihaela Mihăiescu, la rându-i o persoană cu dizabilităţi, şi-a primit oaspeţii veniţi de la instituţiile dorohoiene şi din alte oraşe cu un zâmbet primitor: “Vă mulţumesc tuturor pentru că v-aţi făcut timp să veniţi astăzi alături de noi.  În viziunea Asociaţiei IHTIS, normalitatea este sinonimă cu libertatea de a trăi demn, punând în prim plan cugetul, răbdarea, învăţătura ortodoxă şi modestele fapte personale. Pentru noi ideea de “NU POT, NU EXISTĂ!”.

Programul evenimentului de ieri a reunit în aceeaşi încăpere nume importante din oraş, printre care: preotul Ciprian Şoptică care a dat binecuvântarea pentru activitate, Valuţa Murariu, director al Casei Municipale de Cultură, Nicu Anton de la aceeaşi instituţie, institutorul Corneliu Drescanu, din Dumbrăviţa – Ibăneşti,  poetul de origine irachiană  Bara Haki Abdulbaki, Radu Căjvăneanu reprezentant din partea Central Europe Direct, Botoşani, Irina Miron  directoarea Clubului Copiilor din Dorohoi şi profesorul Ciprian Mihai de la club, dar şi  reprezentanţi din partea Direcţiei de Asistenţă Socială, Dorohoi sau din partea diverselor asociaţii  centrate în jurul ideei de a schimba ceva în societatea dorohoiană.

La CMC, asociaţia a dorit să realizeze o masă rotundă pe tema: “Auto-reprezentarea-Factor esenţial al integrării”. Activitatea a fost divizată în patru secţiuni, fiecare parte urmărind să aducă în prim plan adevărate probleme. Dacă la început a fost vorba de o introducere în istoricul asociaţiei şi despre o familiarizare cu invitaţii, în secţiunile ce au urmat s-a vorbit foarte mult despre ce înseamnă să fii “un om special” în societatea contemporană şi ce poate face fiecare dintre noi pentru semenii noştrii, dacă vrea. Sub îndemnul enunţat de preşedintă “Cele cu neputinţă la oameni sunt cu putinţă la Dumnezeu” discuţiile au curs lin, exact cum te-ai aştepta să se desfăşoare între prieteni.

Activitatea s-a încheiat în jurul orei 17:30, când a avut loc o scurtă evaluare a modului în care a decurs ziua, după care participanţii s-au retras cu dorinţa de a se întoarce într-un cadru asemănător cât de curând.

Masa rotundă derulată ieri face parte dintr-un proiect mai mare intitulat: “Ce pot face eu pentru comunitate?”, care se va desfăşura pe o perioadă de patru luni şi care vizează ilustrarea normalităţii persoanelor cu dizabilităţi prin diferite forme de auto-reprezentare: dialog, literatură, artă manuală sau fotografie. La sfârşitul implementării acestuia organizatorii speră să îşi concretizeze munca şi prin publicarea unei o noi cărţi.

În plan spiritual a fost o reală exeperienţă pentru cei prezenţi, membrii asociaţiei IHTIS au dat şi dau dovadă de o forţă şi o tăria extraordinară. “Eu, cred că noi oamenii obişnuiţi ar trebui să ne închinăm în faţa voastră. Dacă noi ne plângem de toate problemele pe care le avem şi de cât de greu ne este, atunci d-voastră faceţi tot ce facem noi dublu”, a declarat prof. dr. etnolog  Angela Olariu Paveliuc venită special pentru sedinţa IHTIS de la Dorohoi. (DorohoiNews.ro, Adriana D.)

Autor: DorohoiNews.ro

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web