Dorohoi News Logo

Seminar organizat de Asociația „Mugurelul” Dorohoi în proiectul transfrontalier 2SOFT/2.1/57 - FOTO

Seminar Asociatia Mugurelul_ (10)

În data de 25 Noiembrie 2020, Asociația „Mugurelul” Dorohoi – România, în calitate de Aplicant și Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă Ungheni – Republica Moldova, în calitate de Partener 1, au organizat seminarul intitulat Studii cu privire la patrimoniul cultural folcloric cuprinzând analize de impact, inventarieri, culegeri de folclor, în cadrul proiectului Cooperare pentru promovarea activităților culturale tradiționale în zona transfrontalieră, cod EMS-ENI: 2SOFT/2.1/57. Reprezentanții organizațiilor culturale și de învățământ care fac parte din grupul țintă a proiectului (3 din județul Botoșani, România și 3 din raionul Ungheni, Republica Moldova) au adunat informații și materiale care au stat la baza elaborării a două studii de cultură tradițională din zona transfrontalieră. În acest fel, cei doi parteneri completează și repun în circuitul transfrontalier o colecție de valori tradiționale în scopul restaurării a două situri culturale din zona eligibilă, favorizând turismul cultural. Colecția va cuprinde cântece vechi, jocuri populare, datini și obiceiuri, tradiții legate de evenimentele importante din viața omului, expoziții și muzee de cultură tradițională cu caracter permanent din județul Botoșani și raionul Ungheni etc.

Costurile eligibile totale ale proiectului sunt estimate la 107,829.00 EUR, din care maximum 96,829.00 EUR (aproximativ 46,904.00 RON și 189,871.00 MDL) reprezintă fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, Prioritatea 2.1 – Conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric (mai multe informații pot fi găsite pe www.ro-md.net).

Obiectiv general: contribuție la păstrarea patrimoniului cultural și istoric în zona transfrontalieră județul Botoșani, România – raionul Ungheni, Republica Moldova, prin sprijinirea dezvoltării culturii locale, a identităților culturale specifice și a dialogului cultural. Grupuri țintă: 6 instituții culturale și de învățământ din zona transfrontalieră (3 din România și 3 din Republica Moldova); 6 specialiști în domeniile culturii și educației; 50 de tineri care activează în domeniile educațional și cultural (30 din România și 20 din Republica Moldova). Beneficiarii finali sunt comunitățile locale din zona proiectului, reprezentate de administrațiile publice locale din grupurile de interese identificate în perioada de pregătire a proiectului.

În cadrul proiectului, au fost achiziționate echipamente specializate și dotări pentru a dezvolta capacitatea celor doi parteneri de a organiza evenimente culturale, de a sprijini implementarea proiectului și de a asigura sustenabilitatea acestuia. Proiectul se va încheia cu organizarea a două festivaluri populare transfrontaliere care vor contribui la dezvoltarea turismului în această zonă transfrontalieră.

Persoane de contact: Dupu Marcel, Președinte al Asociației ”Mugurelul” Dorohoi, tel: +40745529424, fax: +40231611630, e-mail: [email protected]; Ciobanu Svetlana, Director Executiv al Centrului de Dezvoltare Durabilă Ungheni, tel./fax: + 0037323623668, e-mail: [email protected].

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web