Dorohoi News Logo

Ce trebuie să faci azi, de Sfântul Spiridon! Mare păcat pentru cei care nu respectă

interzis Sfantul Spiridon

Sâmbătă, 12 decembrie 2020, este sărbătoare mare în calendarul ortodox. Este vorba de o zi extrem de importantă, în care creștin ortodocșii îl cinstesc pe un mare sfânt, făcător de minuni și ajutor la necazuri. Este și ziua în care credincioșii au dezlegare la pește.

Sfântul Spiridon al Trimitundeieste cinstit de Biserica pe 12 decembrie. Spiridon este sfântul care pleacă periodic din raclă, pentru a-i ajuta pe oamenii care îl cheamă în rugăciune, cu credință și cu dragoste. Biserica Ortodoxă dedică această zi Sfântului care a fost păstor la oi înainte să se dedice vieții monahale și să devină Sfântul călător.

În ziua sărbătoririi Sfântului Spiridon, papucii săi sunt schimbați. Motivul pentru care se păstrează cu sfințenie acest obicei este faptul că încălțămintea s-a tocit ca urmare a drumului parcurs spre vestirea lui Hristos în lume. Din această tradiție vine și denumirea Sfântului Spiridon, adică aceea de „Sfântul călător”.

„Bucură-te că ești și cu oamenii cu trupul petrecător. Bucură-te că încălțămintele tale slujesc ca dovadă”, spun cântările Acatistului care fac referință la acest obicei.

Se mai spune că în această zi sărăcii se îmbogăţesc, iar bolnavii se vindecă. Sfântul Spiridon poartă toate bolile şi e ţinut ca apărător de boli de vite, de oameni. În această zi, la biserică se face agheasmă care e bună pentru bolile primejdioase. În credinţa populară se spune că Sfântul Spiridon îi apară pe cei care îi cinstesc ziua, trimiţându-le minuni şi îi pedepseşte pe cei care îl nesocotesc.

Viața Sfântului Spiridon
Sfântul Spiridon al Trimitundei s-a născut în jurul anului 270, în secolul al IV-lea. A trăit în Aski, Cipru, și a fost pastor de oi. Viața sa a fost schimbată după moartea soției sale, când și-a îndreptat pașii către Biserică.

Acesta a fost momentul în care Sfântul a ales să ducă o viață ascetică și a ajuns episcopul unei cetății Trimitundei, de unde vine și numele acestuia. Sfântul Spiridon a participat la primul sinod ecumenic de la Niceea din anul 325 și a trecut în neființă la vârsta de 78 de ani după ce a fost prins în timpul persecuției, în anul 348 d.Hr.

În momentul de față, moaștele lui Spiridon se află în Insula Corfu.

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web