Dorohoi News Logo

Dor de „Luceafărul poeziei românești” - FOTO

1

Parteneriat între Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. I. Iacob” Dorohoi, Parohia „Pogorârea Duhului Sfânt” Cobâla și Asociația „Prietenii Basarabiei, Bucovinei și ținutul Herța”. 

(1850-1889) - 171 ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu
Dacă ar fi să vorbim despre Eminescu, pe scurt, am vorbi despre o iubire întru totul tainică; dar, nu o iubire oarecare, vremelnică. Când ne referim la iubirea lui Eminescu, ne referim la focul inimii aprins pentru cinstirea patriei, ne referim la vibrația prin care muzica sa, ne înfioară auzul cu fiecare notă intonată, ne referim la cântecul maiestos al păsărilor, la natură, la neam, la meșteșuguri, la tot ce înseamnă „pur românesc”! 

Reprezentativ în acest sens este și ziua de 15 ianuarie, zi în care la Parohia „Pogorârea Duhului Sfânt” din Satul Cobâla, Comuna Șendriceni, sub organizarea Părintelui Ciurariu Teodor, s-a desfășurat o activitate de comemorare a marelui poet „fără de pereche”, după cum îl citează cărțile.

Invitați de onoare la această zi au fost: Membrii Asociației „Prietenii Basarabiei, Bucovinei si ținutului Herța" sub îndrumarea Prof. Dr. Adăscăliței Vasile, Prof. Balan Corina, Comisar Sef Dr. Cristian Cucoreanu fostul șef al I.P.J. Botoșani, Dohotaru Daniel-Iulian, Dohotaru Adina-Delia, Amurăriței George Bogdan (elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. I.Iacob” din Dorohoi), Mariana Adăscăliței, poetă, Dohotariu Marin, primar al comunei Șendriceni, pr. Bistriceanu Constantin, pr. Pleșca Florin, etc. 

Evenimentul a luat deschidere cu slujba de Parastas a poetului, slujbă care a fost săvârșită de către un sobor de șapte preoți sub protia Părintelui Misionar Protopopesc Mihai Bogdan. Totodată, au săvârșit slujba Parastasului, împreună cu rugăciunile, pentru Părintele Mircea Păcurariu „fostul nostru profesor de Istoria Bisericii Ortodoxe Române, trecut la Domnul zilele acestea. Un „luceafăr” al istoriei Bisericii noastre Ortodoxe Române, considerat cel mai mare istoric al B.O.R.” (Pr. Teodor Ciurariu)

Odată cu rostirea otpustului, Părintele Paroh a ținut onoratului public prezent  o cuvântare despre Mihai Eminescu, amintindu-ne cât de mare importanță au acestea pentru patria noastră, cât și pentru fiecare dintre noi, și cât de vrednici trebuie să ne simțim față de  pământul pe care-l avem sub picioare.

Astfel, Prof. Dr. Adăscăliței Vasile a venit în completarea Părintelui, oferindu-ne neprețuite învățături legate despre viața poetului, cât și multe alte fragmente din istoria neamului nostru, reamintindu-ne cine suntem noi ca neam, al cui Sânge Îl cinstim, al căror străbuni suntem noi.  

Totodată, Prof. Balan Corina a vorbit despre apartenența poeziei „Luceafărul” la viața creștinilor, la cât de plină de învățături duhovnicești este aceasta, prezentându-ne cum  poetul L-a iubit atât de mult pe Dumnzeu, încât Acesta, nelipsit a fost din scrierile sale. Dar, ceea ce a fost cel mai impresionant a fost că ne-a vorbit despre acel Eminescu care a fost mereu „cu ochii în stele și cu picioarele pe pământ”. 

În continuare, la acest eveniment cultural, a urmat un mini-concert de poezii și cântece închinate poetului. Cei care au încântat ascultătorii au fost: Mariana Adăscăliței, Rapsodul Vasile Tănase, Profesorul Vasile Gologan, Plutonierul adj. (r) Vasile Lungu, elevi de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi.

Programul s-a sfârșit cu cuvântul de încheiere al Părintelui Paroh îndemnându-ne să nu renunțăm în a-i comemora pe cei ce ne reprezintă aievea țara, pe cei care au adus României atâtea cuvinte de laudă, chiar și peste hotare.

(Dohotaru Iulian a XIIa A; Amurăriței Bogdan a XIIa A, Dohotaru Delia a Xa B)

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web