Dorohoi News Logo

Zilele Eminescu 2021 s-au încheiat la Muzeul Județean Botoșani - FOTO

Eminescu_3

Ediția 2021 a Zilelor Eminescu la Botoșani, precum și manifestările dedicate Zilei Naționale a Culturii, s-au încheiat la Muzeul Județean Botoșani.

În fața Muzeului, pe Pietonalul Unirii, la ora 18.00, reprezentanți ai oficialităților, dar și câțiva iubitori ai lui Eminescu, s-au adunat pentru a-l omagia pe poetul născut în mijloc de ianuarie 1850 la Botoșani.

Au fost prezenți președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, alături de cei doi vicepreședinți, Dorin Birta și Bogdan Dăscălescu, precum și Dănuț Huțu, managerul Direcției de Cultură Botoșani, Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Județean, dar și Ala Sainenco, managerul Memorialului Ipotești, și scriitorul Vasile Iftime.

„De 10 ani, pe 15 ianuarie sărbătorim Cultura. Nu întâmplător a fost aleasă această zi, ci pentru că în 1850, pe 15 ianuarie, aici, la noi, la Botoșani, s-a născut Mihai Eminescu, cel care avea să devină „omul deplin al culturii românești”, așa cum l-a numit Constantin Noica. Pandemia a făcut victime colaterale, limitând, chiar pe alocuri blocând, accesul la cultură. Dar, de-a lungul istoriei sale, omenirea a găsit soluții la piedicile pe care i le-au pus vremurile. Acum, soluția se numește „online”. Viața noastră se desfășoară mai mult online. Chiar și copiii sunt nevoiți să învețe online. Cu toate acestea nu trebuie să uităm că educația și cultura ne sunt salvarea noastră ca neam. „Educația e cultura caracterului, cultura e educația minții”, spunea Mihai Eminescu. Cultura este singura care ne poate reapropia, măcar sufletește. Împreună, vom trece și peste această încercare și vom reumple bibliotecile, muzeele și sălile de spectacole. Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a fost mesajul Doinei Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, de Ziua Culturii, la acțiunea „Flacăra Culturii”.

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web