Dorohoi News Logo

Prima zi de Paști! Obiceiuri și tradiții

oua-de-paste

Creștinii trebuie să respecte un set de obiceiuri în prima de Paște! Astfel, tradiția populară arată că la slujba de Înviere, printre altele, este bine să te îmbraci cu o haină nouă.

Tradiția populară menționează câteva obiceiuri pe care toți credincioșii trebuie să le respecte de Înviere, indiferent de vârstă. Un astfel de obicei vizează vestimentația. Astfel, hainele și apa au un rol purificator iar veșminetele purtate în timpul slujbei trebuie să fie noi.

Totodată, toți credincioșii care calcă în biserică trebuie să fie curați, atât din punct de vedere fizic cât și spiritual.

Ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecte credincioșii?
De asemenea, în ziua de Paşti nu este bine să dormi. Tradiția populară susține că toți cei care dorm în această zi, cât timp soarele este pe cer, vor fi somnoroși și vor avea ghinion în tot anul.

Oamenii nu trebuie nici să arunce lumânarea aprinsă în noaptea de Paște, deoarece aceasta trebuie ținută în casă. Amintim că, potribit obiceiurilor din popor, de fiecare dată când familia are parte de momente dificile, lumânarea respectivă trebuie aprinsă.

Tradiția populară spune și că în ziua de Paşti nu se mănâncă oul cu sare, deoarece persoana care face acest lucru va transpira tot anul. Trebuie păstrate în casă și bucăți din pască și anafură, acestea fiind considerate drept leac pentru oameni sau animale ce suferă de afecțiuni.

Trebuie menționat și că persoanele care păstrează un ou roşu timp de 40 de zile după Paşti iar oul nu se strică, persoana respectivă va avea noroc tot anul.

La masa de Paşti este bine să mănânci mai întâi un ou, deoarece se crede că acesta aduce sănătate trupului pe tot parcursul anului. De Paşti se aşează și o bucăţică de fier sub prag, drept protecţie pentru casă iar dacă prima persoană care intră în casă este bărbat, gazda va avea noroc tot anul.

Se spune și că cei ce mor în duminica de Paşti sunt scutiţi de Judecata divină iar sufletele lor ajung direct în rai. De asemenea, copii născuţi de Paşti sunt binecuvântaţi. Se crede că aceștia vor aveav o viaţa luminată şi presărată cu noroc.

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web