Dorohoi News Logo

Ziua Soarelui sau Solstițiul de vară. Ce să faci în cea mai lungă zi din an, ca să ai noroc

Ziua Soarelui

Data de 21 iunie sau Ziua Soarelui este ziua în care începe vara astronomică, nu doar cea calendaristică, este şi cea mai lungă zi din an, bucurându-ne astfel mai mult de lumina soarelui.

Aşa cum se ştie, Pământul face atât o mișcare anuală de revoluție în jurul Soarelui, cât și o mişcare diurnă de rotație în jurul axei polilor tereștri. Axa polilor păstrează o poziție fixă în spațiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei Pământuluicu 66 de grade. 

Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.

În această zi, de solstiţiul de vară 2021, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, mai exact 15 ore și 32 de minute, în timp ce durata nopții va fi doar de 8 ore și 28 de minute.

După momentul solstiţiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar a nopţii să crească, timp de şase luni, până pe 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă. În emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.

Solstiţiu înseamnă, de fapt, "soarele stă". Substantivul solstitium este format din cuvântul latin "sol", "solis", "solem" – Soare și "stitium", derivat al verbului "sisto", "sistere", "stiti", "statum" – a opri, a rămâne constant, a face să stea, a se menține.

Solstițiul de vară 2021, asociat cu Sânzienele sau Drăgaica
Solstiţiul de vară 2021 este asociat la noi cu sărbătoarea Sânzienelor, cunoscută popular sub denumirea de Drăgaica, şi care se celebrează pe data de 24 iunie. 

În mitologia românească, Sânzienele sunt zâne bune din clasa ielelor, dar care atunci când nu le este respectată sărbătoarea devin surate cu Rusaliile, cunoscute ca zâne rele. Noaptea de Sânziene este înconjurată de o aură de mister și magie.

Tot pe 24 iunie, creștinii sărbătoresc și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorului, sărbătoare importantă trecută în calendar ortodox 2021.

În popor, se spune că energia solstițiului de vară este una a pasiunii, virilității și belșugului. 

La sate, oamenii cred că dacă faci baie în lacuri sau râuri în această zi, efectul este unul curativ și constituie un ritual de renaștere. 

În unele zone ale țării, spălatul cu roua ce se adună în ajunul solstițiului de vară este o practică magică de frumusețe. 

De asemenea, în credința populară se spune că solstițiul de vară este benefic și asupra schimbărilor în dragoste, sănătate și prosperitate.

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web