Dorohoi News Logo

Memorialul Ipotești: Expoziție retrospectivă Viorica Bălan

expo viorica balan

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, în colaborare cu Muzeul de Istorie  „Vasile Pârvan” din Bârlad, va găzdui, în sala de expoziții „Horia Bernea”, lucrările de artă ale pictoriței ieșene Viorica Rodica Bălan.

Viorica Rodica Bălan (n.1918 – d.1993) s-a născut în Iași, în familia unor renumiți medici. A urmat școala primară, apoi Liceul Notre Dame de Sion din localitate. După absolvirea liceului, s-a înscris la Facultatea de Litere şi Filosofie (secția franceză şi arheologie) a Universității Mihăilene. A urmat cursurile Academiei de Arte Frumoase din din Iași, secţia pictură, absolvind studiile în 1947 și avându-i profesori pe renumiții pictori Nicolae Popa, R. Hette, J.L. Cosmovici, R. Simionescu. Începând cu 1952, a activat la Muzeul Etnografic al Moldovei din Iași, apoi, ca desenator, la Academia R.S.R. În perioada 1963 - 1976, a fost profesor la Școala de Artă Populară. 

Lucrările sale au fost expuse la numeroase expoziții personale și de grup în țară și în străinătate. În creația sa, transpare talentul de colorist și bun desenator, iar lucrările sale sunt pline de dinamism și mare rafinament cromatic, dublat de sensibilitate.

Vernisarea expoziției va avea loc joi, 5 august 2021, ora 11:00. 
Expoziția se va afla la Ipotești în perioada 5 - 30 august 2021.

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web