Dorohoi News Logo

Schimbarea la Față a Domnului. Tradiții și superstiții

religie-1000x500

În fiecare an, pe data de 6 august creștinii sărbătoresc Schimbarea la Față a lui Iisus Hristos, momentul în care apostolii Mântuitorului s-au convins că acesta nu este doar un simplu prooroc, ci chiar fiul lui Dumnezeu.

Sărbătoarea Schimbarea la Față a Domnului, numită în popor şi Obrejenia (cuvânt de origine slavonă ce semnifică o schimbare/transformare) datează de la începutul secolului IV, când Sfânta Împărăteasă Elena a zidit o biserică pe Muntele Tabor. În documente, sărbătoarea începe să fie menționată din prima jumătate a secolului al V-lea, iar ulterior s-a generalizat odată cu hotărârea luată de Papa Calist III. În calendarul ortodox 2021, ziua este însemnată cu cruce roșie pe data de vineri, 6 august. Această sărbătoare este privită și ca începutul toamnei, această zi fiind socotită zi de hotar pentru vară.

Obrejenia sau Probejenia, după cum este cunoscută în folclorul tradițional, sărbătoarea Schimbarea la Față a Domnului, marchează începutul toamnei. Din acest moment, nu mai e voie la scăldat în ape curgătoare, nici la spălat rufe la râu. Nici măcar animalele nu se mai scaldă după această dată;

Potrivit tradiției, icoana Schimbării la Față este prima icoană pe care un iconar trebuie să o realizeze. Se spune că cei care nu ţin această sărbătoare vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile care de acum încep să se veştejească. Cine spală haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe;

Fetelor care se spală în această zi nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba;
Despre oamenii care nu-şi văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineaţa zilei, se spune că vor muri până la sfârşitul anului.

Se spune că cine mănâncă struguri înainte de Schimbarea la Față a Domnului, nesfințiti, o să aibă dureri de burtă;
În această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de cineva, că aşa vei fi tot anul;
De asemenea, în această zi este bine să te împaci cu cine ești certat, altfel vei fi mustrat tot anul;
Tot de acum este bine să nu se mai doarmă afară. Praznicul Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos este, prin excelenţă, sărbătoarea îndumnezeirii firii omeneşti şi a participării trupului trecător la bunătăţile veşnice.
Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă sigur vor fi vindecaţi;
Femeile însărcinate, dacă vor ţine această zi, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi;
Dacă în Ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, toamna va fi una roditoare şi îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, toamna va fi una mohorâtă;

Data de 15 august este ultima zi când se culeg plante medicinale bune de leac.

Tot în acestă zi, tradiţia populară spune că este bine să evităm călătoriile, chiar şi pe distanţe scurte, fiindcă există riscul să rătăcim drumul spre casă. În acest caz, putem să ne întoarcem doar în anul viitor, odată cu venirea berzelor.

Cei vii nu trebuie să-i uite nici pe cei trecuţi în nefiinţă, ci să facă pomană în amintirea şi pentru sufletul acestora.

Rugăciune pentru împlinirea dorințelor
„Doamne Iisuse Hristoase, mă rog Ție în această zi de mare sărbătoare. Tu, care Te-ai Schimbat la Față în prezența ucenicilor Tăi: Petru, Iacov și Ioan, aleși de Tine să te însoțească pe Muntele Tabor, și Le-ai arătat lor că slava Ta se poate revărsa ca un mir asupra lumii, care să ne binecuvânteze viața de fiecare zi.

La ceas de mare sărbătoare, te rog, Doamne Iisuse, Tu care ești cu adevărat Raza tatălui Tău, trimite asupra mea o rază din strălucitoarea Ta lumină ca ea să mă călăuzească în clipele de supărare, când grijile mă sufocă, când nu mai am spor în munca mea, când dușmanii mă pândesc sau când boala mă învăluie fără să știu. Schimbarea Ta la Față să mă ajute și pe mine, păcătosul, să găsesc drumul luminos de care am atâta nevoie, iar sufletul meu împietrit de necazuri să se elibereze de supărare și de spaima că viața mea va fi în continuare un coșmar.

Ajută-mă, Doamne Hristoase, să mi se împlinească și marea mea dorință (numește dorința). Ajută-mă în acest moment de cumpănă din viața mea și arată-mi drumul care să-mi schimbe cursul vieții, să nu mai am parte de întuneric, de pagubă, de boală și de răzbunarea dușmanilor adunați în jurul meu ca într-o șerpărie. Amin!”

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web