Dorohoi News Logo

Tradiții de Sfânta Maria Mare. De ce NU se spune „La mulți ani” în această zi!

Adormirea-Maicii-Domnului

Pe 15 august, creştin ortodocşii prăznuiesc sărbătoarea Sfânta Maria Mare, cunoscută și ca Adormirea Maicii Domnului. Acesta este și motivul pentru care în această zi nu se urează “La mulți ani” celor care poartă numele Sfintei Mării, acest lucru putând fi făcut pe 8 septembrie, când va fi Sfânta Maria Mică.

Dimineața zilei de Sfântă Maria se începe la biserică. Aici se organizează mese, la care se invită oamenii din alte sate și abia pot să mănânce și localnicii. La bisericile care poartă numele Maicii Domnului se organizează hramul lăcașului, tot o masă la care stau toți credincioșii.

Tot la biserică, femeile trebuie să împartă pomană. Și din bătrâni se spune că trebuie să se împartă din roadele toamnei, pentru ca cei morți să primească din acestea. Femeile aduc la biserică ciorchini de struguri, aceștia purtând numele de “coliva de struguri”.

Conform tradiției populare, anumite semne din această zi arată cum o să fie toamna. Astfel, dacă trandafirii sunt infloriți, toamna va fi una lungă.

Tot în această zi se culeg flori și se pun la icoana Maicii Domnului, acestea fiind folosite apoi ca leac. În unele zone, florile trebuie culese de fetele nemăritate, duse la biserică și așezate la icoanele Maicii Domnului. Astfel, fetele vor avea grijă ca gospodăriilor lor să fie protejate de necazuri.

Din această zi poate începe sezonul nunților, dar și târgurile de toamnă.
Nu sunt permise treburile fizice, dar cu atât mai mult sunt interzise treburile prin curte sau gătitul, în cazul femeilor. Altfel, vitele se vor îmbolnăvi și necazul se va abate asupra casei. 

În unele zone se spune că nu este bine să aprinzi focul în casă în această zi, în timp ce tradiția din alte zone susține că nici cu două zile înainte nu este permisă aprinderea focului. Altfel, cei care o vor face se vor îmbolnăvi. 

De acum, începe perioada cunoscută drept Între Sântămării, care va ține până pe 8 septembrie, la cealaltă sărbătoare la Sfintei Mării. În această perioadă, trebuie să se facă semănatul cerealelor de toamnă.

Tot din această zi, ciobanii încep să își coboare oile de pe munte, semn că vara se apropie de sfârșit.

Obiceiuri și tradiții
În această zi, în Transilvania, există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică, dis-de-dimineaţă, fructe din recolta de struguri şi de prune, pentru a fi sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor.

De asemenea, fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane. În modul acesta, se crede că familiile lor vor fi protejate de boli şi de necazuri.

Tot în această zi de sărbătoare, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi.

Tradiţia nu-i uită nici pe cei care au părăsit această lume, astfel că în dimineaţa de 15 august se tămâiază mormintele.

Din 15 august se deschide şi sezonul nunţilor, acesta ţinând până la intrarea în postul Crăciunului.

Perioada dintre Sfânta Marie Mare (15 august) şi Sfânta Marie Mică (8 septembrie) mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Între Sântămării. Această perioadă, spune tradiţia, este considerată a fi potrivită pentru semănăturile de toamnă.

În ziua de Sfântă Mărie, ciobanii îşi coboară turmele de oi de pe munte, semn că anotimpul călduros este pe sfârşite.

Superstiții
Printre superstiţiile legate de Sfânta Maria Mare se resăsesc şi cele legate de foc. În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare. Se spune că, în caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească, să le ia foc acareturile şi să ia boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile.

Gospodarii vor avea recoltele blestemate şi fără roade dacă vor lucra în această zi mare, iar vitele li se vor îmbolnăvi şi gospodăria se va destrăma.

Această sărbătoare se ţine mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naştere uşoară şi pentru vindecări. Oamenii merg la biserică şi se roagă la Fecioara Maria: fetele de măritat pentru un  „ursit” bun, femeile pentru temeiul gospodăriei, iar bărbaţii pentru recolte bogate.

De Sfânta Maria Mare, fetele nemăritate care doresc să îşi găsească ursitul trebuie să poarte în sân de-a lungul întregii zilei un fir de năprasnic (ferigă, în unele zone) şi să se roage la icoana Maicii Domnului, ţinând candela aprinsă. Se spune că năprasnicul are puterea de a aduce dragostea fetei care îl poartă de Sfânta Maria Mare.

De Sfânta Maria Mare fetelor le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi. De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare.

În alte zone, fetele care doresc să se mărite repede îşi pun busuioc proaspăt sub pernă, pentru a-şi visa jumătatea.

Despre această zi se consideră că are o putere magică foarte mare, fapt pentru care plantele de leac, culese de către tinerele necăsătorite, au forţa de a vindeca diferite boli.

Bătrânii satelor transilvănene cred şi în zilele noastre că dacă în ziua de Sfântă Mărie Mare înfloresc trandafirii, toamna va fi lungă şi călduroasă.

De asemenea, în această zi de sărbătoare se spune că nu este bine să mergi înapoi, întrucât atragi tristeţea Maicii Domnului.  

O altă superstiţie legată de ziua Adormirii Maicii Domnului spune că nu este bine să se aprindă focul în sobă, acesta fiind un gest care atrage boala şi ghinionul. 

Se spune sau nu „La mulți ani!” de 15 august?
Mulți români sunt în dilemă în ceea ce privește data la care spunem „La mulți ani!” celor care poartă numele sfintei, dat fiind că la 15 august este marcat momentul „adormirii” (Sfânta Maria Mare), iar la 8 septembrie este Sfânta Maria Mică, adică ziua în care se sărbătorește nașterea Maicii Domnului. Preotul Eugen Tănăsescu, din Constanța, a explicat pentru ziarul „Adevărul” că putem felicita aceste persoane ori de câte ori se sărbătorește praznicul sfântului al cărui nume îl poartă. „Cinstim sfântul al cărui nume îl purtăm. Iar urarea potrivită este: Să porți numele sfântului cu dragoste și demnitate! sau La mulți ani duhovnicești în împărăția Cerurilor! sau La mulți și binecuvântați ani! 

Rânduiala consideră ziua de 15 august, Adormirea, ca fiind cea mai importantă pentru cinstirea Maicii Domnului. În acea zi, Ea a adormit și a înviat, simbolizând învierea muritorilor de rând atinși de Divinitate, scrie site-ul credinta-ortodoxă.com. Numai că nu trebuie să uităm că la onomastică este sărbătorit sfântul respectiv, nu aceia botezați după el, atrage atenția preotul Tănăsescu.

Ioana Popescu, etnolog la Muzeul Țăranului Român, spune că în satul tradițional nu se sărbătoresc Mariile pe 15 august, dar nu este nici greșit să spunem „La mulți ani!” în această zi unei persoane care poartă acest nume. Și teologul Radu Preda este de aceeași părere, notează credința-ortodoxă.com.

 

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web