Dorohoi News Logo

„Concerte pe Siret”. 140 de ani de la nașterea lui George Enescu

Fanfara Shukar

În perioada 18 - 21 august 2021, Fundația Pro Patrimonio organizează prima ediție a evenimentului „Concerte pe Siret”, care se va desfășura în zona de nord a râului Siret, judeţul Botoşani.

Anul acesta concertele vor avea loc la Casa George Enescu din Mihăileni, Conacul Miclescu din Călinești și Conacul Moruzi de la Vârfu Câmpului. În cele patru zile de desfășurare, proiectul propune o ofertă culturală variată: film documentar, librărie, lansare de CD și concerte care marchează 140 de ani de la nașterea compozitorului.

Concertele vor fi susținute de pianista Raluca Știrbăț, președinta Societății Internaționale „George Enescu” din Viena, inițiatoarea și susținătoarea proiectului de salvare a casei lui George Enescu din Mihăileni, violoncelistul Rudolf Leopold (Austria), soprana Simina Ivan (Austria, România), Cvartetul OUTIS, duo-ul violonistic Les Violons d´Ingres (Italia), Smaranda Iftime (violoncel) și Fanfara Shukar (România). Un concert special va fi susținut de tineri soliști, elevi ai colegiilor și universităților de muzică din Iași, Timișoara, București și Helsinki. În cadrul proiectului va avea loc proiecția filmului documentar „Renașterea Casei Enescu de la Mihăileni”, realizat de regizorul Francisc Mraz.

În grădina Casei Enescu din Mihăileni, în zilele de 18, 19 și 20 august, de la ora 18.00 și până la terminarea evenimentelor din fiecare seară, Librăria Cărturești va organiza un stand de carte de la care vor putea fi achiziționate cărți de literatură, arhitectură, muzică, artă și literatură pentru copii.

Concertele sunt dedicate memoriei lui George Enescu, de la a cărui naștere se împlinesc 140 de ani și își propun să integreze Casa Enescu din Mihăileni în circuitul cultural și educațional zonal și național. În cadrul concertului cameral din 19 august de la Casa Enescu va avea loc și lansarea albumului discografic George Enescu – Integrala creației pentru violoncel și pian, apărut chiar zilele acestea la casa de discuri vieneză Paladino music, avându-i ca protagoniști pe Rudolf Leopold și Raluca Știrbăț.

Vă  asteptăm miercuri 18 august, de la ora 17.00,  la o intălnire cu presa la Casa Enescu din Mihăileni, atunci când va fi prezentat proiectul “Concerte pe Siret”, urmată la ora 19.00 de concertul cameral al cvartetului OUTIS și de la ora 20.30 de proiecția în premieră a filmului documentar „Renașterea Casei Enescu de la Mihăileni”, realizat de regizorul Francisc Mraz. 

Program
Miercuri 18 august, Casa Enescu, Mihăileni
Ora 17.00 - Prezentarea proiectului „Concerte pe Siret” și a Casei George Enescu din Mihăileni pentru presă

Ora 19.00 - Concert cameral al Cvartetului OUTIS. David Ursei (vioară), Francisco Ramonda (vioară), Mihai Todoran (violă) și Victor Sandu (violoncel).

Ora 20.30 - Proiecția în premieră a filmului documentar Renașterea Casei Enescu de la Mihăileni, regia Francisc Mraz.
Acces liber.

Joi 19 august, Casa Enescu, Mihăileni
Concerte organizate cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la nașterea lui George Enescu
Ora 18.00 - Concertul tinerilor pianiști, elevi ai Colegiilor Naționale de Artă „Octav Băncilă” din Iași și „George Enescu” din București, studenți ai Universității de Arte „George Enescu” din Iași și ai Academiei Sibelius din Helsinki: Tudor Jora, Irina Petrescu, Matei Dumitrescu, Mateea Bâzgă, Ana-Karina Voion, Mario Lucaci, Viviana Țaga, Carmina Vidrașcu, Beatrice Popliuc, Cosmin Gavrilă, Smaranda Iftime (violoncel). 

Ora 20.00 - Concert cameral. Invitați: Raluca Știrbăț (pian), Simina Ivan (soprană) și Rudolf Leopold (violoncel, Austria). 
Lansarea albumului discografic: George Enescu – Integrala creației pentru violoncel și pian
Programul celor două concerte va cuprinde lucrări de George Enescu, Béla Bartók, Franz Liszt, Serghei Rahmaninov, Claude Debussy.
Acces liber.

Vineri 20 august, Conacul Moruzi, Vârfu Câmpului
Ora 18.00 - Concert cameral. Invitați: Les Violons d´Ingres (duo violonistic, Italia) și Smaranda Iftime (violoncel) 
Accesul se face doar pe bază de invitație.
Casa Enescu, Mihăileni

Ora 19.00 - Concertul Fanfarei Shukar.
Acces liber.

Sâmbătă 21 august, Conacul Miclescu, Călinești.
Ora 19.00 - Recital de lieduri și arii. Invitate: Simina Ivan (soprana) și Raluca Știrbăț (pian)
Accesul se face doar pe bază de invitație.

Toate activitățile au loc în aer liber.

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web