Dorohoi News Logo

Pelerinajul de Sfânta Parascheva va avea loc

pelerinaj

Sărbătorile Iașului vor avea loc, anul acesta, sub amprenta pandemiei de COVID-19, fără concerte, a declarat, joi, primarul Mihai Chirica. Întrebat dacă la Pelerinajul de Sfânta Parascheva se vor închina doar ieșenii, primarul Iașului a spus că ar fi profund neconstituțional.

"De la zi la zi, o parte din aceste evenimente cad unele după altele, pentru că trecerea de la un scenariu la altul ne va obliga să abordăm într-o altă manieră aceste sărbători.", a declarat Chirica.

"Astăzi (joi - n.r.) intrăm în scenariu roșu (...) și începem numărătoarea de 14 zile. Asta înseamnă că data de 14 octombrie ne prinde exact la sfârșitul perioade de scenariu roșu, fără a putea concretiza dacă mai putem gândi și un alt scenariu mai pozitiv decât cel pe care îl avem în momentul de față. Deci e clar că nu putem da înapoi având în vedere infectările zilnice care sunt raportate, nu putem, din păcate, să mergem decât spre scenariu de peste 4 la mie”, a mai precizat primarul Iașiului.

Zilele Iașiului, fără concerte și o parte din târgurile propuse
„Nu va mai fi concert pentru că nu vom putea organiza concert în care să încorsetăm doar 1.000 de spectatori într-un concert public. Automat nici nu putem să creăm o bază de selecție atât de restrictivă încât să sortăm cetățenii Iașului până la limita de 1.000 pentru toți merită să se bucure de sărbătorile Iașului. Deci nu va fi concert.

Probabil vor pica și o parte din târgurile pe care noi le-am propus în desfășurarea acestui eveniment. Ne vom concentra în special spre evitarea pandemiei prin asigurarea măsurilor de protecție pentru cei care vor dori să participe la evenimentul religios care va fi mult mai judicios organizat pe spații despărțite unele de altele, cu panouri video pe care vrem să le punem la dispoziție, cu fluxuri de circulație, fără să intre în contact un flux cu celălalt și altele, astfel încât sărbătorile să nu treacă cum au trecut anul trecut”, a mai spus Chirica.

Mihai Chirica, întrebat dacă la Hramul Sfintei Parascheva vor putea participa doar cei care au buletin de Iași

„Nu știu, dar nu cred, pentru că toate măsurile impuse de prezența unei localități în diferite scenarii nu vizează apartenența. Din punctul meu de vedere dacă vreți să mă credeți, ca și om al statului român, între a da o restricție cu caracter general care vizează orice cetățean al acelui stat - pentru noi, România - și a da restricții cu caracter local prin care spui că numai ieșenii au voie să se închine la Cuvioasa Parascheva, dacă ar fi să mă întrebați pe mine, ca inginer, a fost abuziv.

Nu poți să dai o restricție cu un caracter local într-un stat democratic. Ori dai una cu caracter general și atunci nimeni și toți o respectă, ori lași ca lucrurile să decurgă de la sine și nu cred că se va mai ajunge acolo, pentru că este total din perspectiva mea neconstituțional”, a răspuns primarul Iașului.

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web