Dorohoi News Logo

„Răsună toaca la Smârdan!” – concurs de bătut toaca, ediția a VII-a - FOTO

Rasuna toaca la Smardan_005

Duminică, 24 octombrie 2021, în Biserica Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” Smârdan, Protopopiatul Darabani, a avut loc concursul „Răsună toaca la Smârdan!”.

Ajuns la cea de a VII-a ediţie, concursul de bătut toaca a fost organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi s-a desfăşurat în prezenţa membrilor juriului: părintele Costică Pînzariu, protopop al Protopopiatului Darabani - preşedintele juriului, domnul Sarafim Răzvan Gabriel, profesor de educație muzicală în cadrul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi – membru şi doamna Paula Gavriluţă, profesor de educație muzicală la Școala Gimnazială „Ioan Murariu”  Cristinești - membru. În organizarea evenimentului s-a implicat şi Biroul de cateheză al Protopopiatului Darabani coordonat de către părintele Cosmin - Constantin Pristavu.

Iniţiativa concursului, apărută în urma unei participări la un eveniment similar, precum şi mulţumirea adusă de ediţiile anterioare au făcut ca şi de această dată preotul paroh Andrei - Silviu Grigore, sprijinit de familie şi de enoriaşi, să adune în biserica parohială zeci de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 15 ani, care să-L slăvească pe Dumnezeu prin sunet de toacă. Activitatea a fost organizată în colaborare cu Școala Profesională „Sfântul Apostol Andrei” Smârdan reprezentată de către doamna director, profesor Alina Grigore.

Evenimentul, desfăşurat în biserica parohială, a debutat prin cuvântul de bun venit adresat tuturor participanţilor şi a continuat cu slujba de pomenire a părintelui profesor Constantin Muha (+), director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi și președinte al juriului acestui concurs în edițiile anterioare, oficiată de către preoții Costică Pînzariu – protopop, Andrei – Silviu Grigore – paroh, Alin Aroșoae, Valerică Butescu, Cosmin Pristavu, Vasile Ioniță și Adrian Nazare. 

Participanţii au bătut toaca cu priceperea şi măiestria izvorâte din experienţa, vârsta sau parohia de origine şi, în urma jurizării, evaluaţi conform vârstei, au fost recompensaţi pentru prestaţia lor prin diplome, medalii şi premii. Întreaga activitate a culminat printr-o agapă servită tuturor participanţilor, invitaţilor, membrilor juriului, preoţilor şi profesorilor prezenţi, precum şi ostenitorilor concursului, organizată la Centrul social filantropic „Sfântul Proroc Daniel”, aflat în incinta complexului parohial.

Concursul s-a bucurat de prezenţa participanţilor sosiţi din judeţul Suceava, parohia Dumbrăveni, zonă cu o bogată tradiţie, dar şi cu rezultate remarcabile în bătutul toacei, atât la nivel judeţean, cât şi internațional, dar și din județul Botoșani, parohiile Smârdan, Oroftiana și Concești. Trofeul concursului a fost acordat tânărului Apostoae Flavius din Parohia Concești. Presărate printre evoluţiile copiilor participanţi s-au numărat şi pricesne creştin-ortodoxe, interpretate de Maria Grigore şi Sofia Grigore.

„Toaca este o formă de rugăciune adusă lui Dumnezeu, o lucrare care punctează timpul și îndreaptă atenția oamenilor de la cele trecătoare la cele veșnice. De asemenea, ea este o cale pentru ca oamenii să se înalțe spre Dumnezeu și, totodată, să se apropie unii de ceilalți. Toaca este o chemare, adresată tuturor, care îi face conștienți pe copiii și pe tinerii de astăzi asupra faptului că în lucrurile simple se găsește bucurie multă, pace și o ocazie binecuvântată de a petrece un timp de calitate, ziditor de suflet. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!” au precizat organizatorii evenimentului.

Mulțumim frumos sponsorilor, colaboratorilor, ostenitorilor și tuturor celor care ne-au sprijinit în desfășurarea acestei frumoase activități și care au dorit să rămână anonimi în jertfa lor.

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web