Dorohoi News Logo

Tradiții și obiceiuri locale la Pomârla - FOTO

Pomirla 002
În perioada 15-19 decembrie 2021 s-a desfășurat la Pomârla Proiectul Educațional Județean „Tradiții și obiceiuri locale”, ediția I, organizat de Liceul Teoretic „A. Bașotă”, Pomârla, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Consiliul Local Pomârla și Parohia Bisericii „Tuturor Sfinților”, Pomârla.
 
Fiind o zonă cu o deosebită încărcătură istorică, în care se mai păstrează încă autenticitatea și valorile folclorului românesc, organizatorii și-au propus prin acest proiect valorificarea unor obiceiuri și tradiții, pentru a păstra viu spiritul tradițional românesc în sufletele elevilor, dar și al membrilor comunității locale.
 
Festivalul-concurs s-a desfășurat pe două secțiuni: Secțiunea I – Creații plastice: desen, pictură, desen decorativ; Secțiunea II – Interpretare artistică: colinde, urături, dansul măștilor.
 
La activitățile Festivalului au participat atât elevii și cadrele didactice ale Liceului Teoretic „A. Bașotă”, Pomârla, cât și elevi și cadre didactice de la școli din județ.
 
Cel mai așteptat moment a fost spectacolul artistic al Festivalului-concurs, care s-a desfășurat în data de 19 decembrie 2021, la Pomârla pe scena Amfiteatrului „Gică Grădinariu”.
 
La Secțiunea I au participat Gradinita Nr.6 Dorohoi, Gradinita Nr.7 Dorohoi, Gradinita cu P.N. Dumbrăvița, Grădinița P.N. Racovat, Gradinita P.N. Nr.2 Pomarla și alti elevi ai Liceului Teoretic „Anastasie Basotă” Pomarla.
 
La spectacol au susținut momente artistice elevi ai Liceului Teoretic „A. Bașotă”, Pomârla, de la cei mai mici, preșcolari, până la cei mai mari, liceeni. De asemeni, au participat cu momente deosebite elevi și cadre didactice de la Școala Gimnazială Hilișeu-Horia și de la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”, Dersca.
 
La eveniment a fost prezentă și conducerea Liceului Teoretic „A. Bașotă”, Pomârla, care a inițiat și s-a implicat în organizarea și desfășurarea evenimentului – doamna director Aiordăchioaie Mărioara și domnul director-adjunct Jîșcanu Bogdan. In organizarea evenimentului s-au implicat urmatoarele  cadre didactice ale Liceului Teoretic „Anastasie Basota” Pomârla: prof. Toscariu Anca, prof. Chicireanu Luisa, prof. Gorgan Simona, prof. Vieru Dumitru, prof. Paduraru Mara, prof. prof. Gavril Tiberiu, prof. Gurzu Constantin, prof. Ani Codreanu Bogdan, Mandru Cristian, prof. Rusu Silvia, prof. Ditu Doru, prof. Blentes Cătălina prof. Liteanu Ana Maria, prof. Oblezniuc Teodora, prof. Codau Iulia, prof. Cujba Adrian, prof. Surdu Cristina, prof. Lucas Adelina, educ. Chelariu Adina.
 
Deși vremea nu a fost tocmai prietenoasă, Festivalul s-a bucurat de un adevărat succes. Participanții au primit premii și distincții, dar și aplauze, zâmbete și încurajări din partea publicului.
 
Cea mai mare mulțumire a organizatorilor este însă faptul că acest Festival-Concurs a demonstrat că tradițiile și obiceiurile românești sunt încă vii în acest spațiu de la marginea țării și că prin elevii noștri avem mesageri și păstrători demni ai spiritului autentic românesc.
cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web