Dorohoi News Logo

Întâmpinarea Domnului, pomenită pe 2 februarie în calendarul creștin ortodox

intampinarea-domnului

Calendarul creștin ortodox are însemnată cu cruce roșie data de 2 februarie ca fiind Întâmpinarea Domnului. Prăznuită la 40 de zile de la nașterea lui Hristos, este o sărbatoare mare, deoarece amintește tuturor credincioșilor că Domnul Iisus a fost în același timp și om și Dumnezeu.

Ce este Întâmpinarea Domnului. Scurt istoric
Întâmpinarea Domnului poate fi datată încă din veacul al IV-lea după Hristos, conform jurnalului pelerinei Egeria. Aceasta era o aristrocrată de origine spaniolă, rudă cu împăratul bizantin Teodosie cel Mare.

Pe timpul călătoriei în țara Sfântă, între 381-384, Egeria a ținut un jurnal din care reiese că Întâmpinarea Domnului era prăznuită la Ierusalim în 14 februarie, pe motiv că odată cu Boboteaza de pe 6 ianuarie se sărbătorea și Crăciunul.

În partea de răsărit a Imperiului sub domnia lui Iustinian a fost o molimă devastatoare. La început au murit câte cinci mii de oameni în fiecare zi, apoi câte zece mii. În Antiohia, un cutremur puternic a făcut ca toate casele cele mari, zidirile cele înalte și bisericile să cadă. O mulțime oameni au pierit atunci sub ziduri.

Odată cu ziua Întâmpinării Domnului, când s-a început prăznuirea cu priveghere de toată noaptea și cu ieșire cu crucile, molima a luat sfârșit, iar cutremurul s-a alinat, prin milostivirea lui Dumnezeu.

Întâmpinarea Domnului a fost introdusă oficial în calendarul răsăritean în anul 542 de către împăratul Iustinian cel Mare. Prin decret imperial, el a schimbat data de prăznuire de pe 14 februarie pe 2 februarie. Acesta a ținut cont de 25 decembrie, data prăznuirii Crăciunului. De atunci, doar armenii sărbătoresc Întâmpinarea Domnului pe 14 februarie.

La Roma, în anul 494, papa Gelasiu a înlocuit vechea serbare păgână a Lupercaliilor, sărbătoare care îl cinstea pe zeul Pan, omorâtorul lupilor şi ocrotitorul turmelor, cu Întâmpinarea Domnului.

Ce semnificații are Întâmpinarea Domnului
Pruncul Iisus este adus la Templul din Ierusalim de către Fecioara Maria și dreptul Iosif ofrandă lui Dumnezeu, aşa cum cerea vechea lege: „Orice întâi născut de parte bărbătească să fie hărăzită lui Dumnezeu în a 40-a zi de la naştere.  În acest moment se făcea şi curăţirea mamei”. În Templu au fost întâmpinaţi de dreptul Simeon şi prorociţa Ana.

Prăznuirea Întâmpinării Domnului reprezintă și îmbrățișarea omului de către Dumnezeu și a lui Dumnezeu de către om. Altfel spus, sărbătoarea este consfințirea umanității Fiului în iubirea lui Dumnezeu.
 
Întâmpinarea Domnului mai semnifică prelungirea sacramentală a Luminii Nașterii Domnului sau praznic „al luminii neînserate”.

„Cel Ce ai Răsărit Lumina și ai luminat zorile și ai arătat ziua, Slavă Ție Iisuse, Fiul lui Dumnezeu” (din Troparul Înainteprăznuirii Întâmpinării Domnului, cântarea a 5-a, Irmosul).

Rugăciunea ce se spune în noaptea din ajunul Întâmpinării Domnului
Este o rugăciune care se va spune de trei ori:
„Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindeni ești și toate le plinești, Vistierul bunătăților și Dătătorul de viată, vino și Te sălășluiește întru noi și ne curâțește de toata întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi. 
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi. 
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi.”

Rugăciune rostită pentru Întâmpinarea Domnului
„Pe toți, care prăznuim dumnezeiasca Ta întâmpinare, învrednicește-ne ca împreună cu fecioarele înțelepte să Te întâmpinăm pe Tine, Mirele nostru Ceresc, cu candelele credinței și curăției aprinse să privim cu ochii credinței dumnezeiasca Ta față, să Te purtăm în inimi, în toate zilele vieții noastre, ca să ne fii nouă Dumnezeu și noi să fim poporul Tău.

Iar în slăvita și înfricoșătoarea zi a venirii Tale, când toți sfinții vor ieși în văzduh pentru marea Ta întâmpinare, învrednicește-ne și pe noi să Te vedem, și astfel pururea cu Domnul vom fi.

Slavă milosârdiei Tale, slavă Împărăției Tale, slavă purtării Tale de grijă, Unule iubitorule de oameni, că a Ta este împărăția și puterea și slava, împreună cu Cel fără de Început al Tău Părinte și cu Preasfântul și Bunul și de viață făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

Precum aurul sau argintul care au nevoie de purificarea prin foc, noi toți avem nevoie de purificare, pentru a recupera chipul Lui Dumnezeu, pe care l-am pierdut prin păcat. Întâmpinarea Domnului pomenită în calendarul creștin ortodox pe 2 februarie este ziua în care cerurile sunt deschise, iar toate rugăciunile sunt ascultate.

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web