Dorohoi News Logo

Când sunt Moșii de iarnă în 2022 și ce se împarte de Sâmbăta Morților

mosii-de-iarna

Sâmbăta Morților este una dintre sărbătorile importante în calendarul ortodox și în tradiția creștină. În această zi, se pomenesc morții, se dă de pomană și se respectă mai multe tradiții și obiceiuri.

Moșii de iarnă 2022 se prăznuiesc la sfârșitul lunii februarie și marchează începutul Sâmbetelor Morților, care se încheie în Săptămâna Mare, după care urmează Paștele 2022.

În acest an, Moșii de Iarnă 2022 pică sâmbătă, pe 26 februarie, zi numită și Sâmbăta Morților. Această dată este fix înainte de Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, cunoscută și sub numele de Lăsatul Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui, serbată anul acesta pe 27 februarie 2022.

Moșii de iarnă sunt, de fapt, o rânduială a Bisericii Ortodoxe Române și se face cu scopul de a-i pomeni pe cei trecuți la cele veșnice. Este ziua cunoscută și ca Sâmbăta Morților, iar ritualul prevede ca în fiecare biserică să se oficieze Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului. În această zi se spun rugăciunile înălțate de către cei vii pentru odihna veșnică a celor dispăruți și pentru iertarea păcatelor lor. Biserica a ales zile speciale din an în care să le amintească credincioșilor de datoria pe care o au față de străbuni.

Pomenirea morților la români Pe lângă Moșii de iarnă, în Biserica ortodoxă sunt și alte sâmbete dedicate celor adormiți.
Moșii de primăvară – sâmbăta din preajma Mucenicilor;
Moșii de vară – sâmbăta dinaintea Rusaliilor;
Moșii de toamnă – prima sâmbătă din luna noiembrie;
Moșii de iarnă – sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne.

Ce se dă de pomană de Moșii de iarnă 2022 sau Sâmbăta Morților
De Moșii de Iarnă 2022, creștinii dau de pomană La biserică se duc, spre a fi slujite de către preoți, colivă, colac, sticlă cu vin, pomelnicul în care se trec numele celor plecaţi la Domnul şi lumânări. Acum se împart, pe lângă bucate alese, și blide, vase noi cu mâncare.

Pentru pomenirea morților se mai pot duce, în funcţie de posibilităţi, pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe. Moșii de iarnă se mai numesc și Moșii de piftii sau Sâmbăta Piftiilor. În această zi se dau de pomană piftii. Din bătrâni se spune că dacă n-ai mâncat piftiile în această zi, a doua zi trebuie să le arunci, astfel vor veni friguri în timpul verii.

Obiceiuri și tradiții de Moșii de iarnă
Credincioşii care fac pomeniri de Moșii de iarnă 2022 trebuie să meargă la biserică de dimineaţă, ca să participe la Sfânta Liturghie. Abia după această slujbă se oficiază şi parastasul. Apoi, familia merge la cimitir, unde trebuie să aprindă cel puţin două lumânări. 

În Muntenia încă se mai păstrează obiceiul ca, lângă colivă, la pomeni să se pună și un bănuţ care să fie dat celui mai sărac om din sat, pentru a aduce spor atât celui ce a dat, cât și celui care a primit.

Nu se fac nunţi de Moșii de iarnă
Conform tradiţiei creştin ortodoxe, odată cu Lăsatul secului de carne, cununiile religioase ar trebui să fie interzise. Noul sezon al nunţilor se va deschide după Duminica Tomii (a doua duminică după Paște). Descoperă și când nu se fac nunți în 2022.

Ce nu se face de Sâmbăta Morților
De Sâmbăta Morților nu se lucrează și nu se spală. Potrivit superstițiilor, femeile care încalcă tradiţia şi lucrează în această zi sunt pedepsite să tremure ca piftia şi „li se întoarce pomana” pe care au dat-o.

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web