Dorohoi News Logo

1 Martie – Mărțișor. Tradiții și superstiții la început de primăvară

1-martie-martisor-sarbatoare-nationala-12

Prima zi de primavară, 1 martie, aduce cu ea mai multe tradiții și obiceiuri respectate de poporul român încă din bătrâni. Iată ce este bine să faci de mărțișor pentru a nu avea ghinion, dar și ce semnificație are mărțișorul, de fapt.

Se știe încă din bătrâni că mărțișorul este un obiect mic legat cu două fire înnodate, alb și roșu. Totodată, acesta reprezintă lupta vieții împotriva morții și a sănătății împotriva bolii, conform traditii-superstitii.ro.

Ziua de mărțișor este strâns legată de două legente cunoscute și acum în popor, care spun povestea primilor vestitori ai primăverii. De asemenea, legendele dezvăluie și semnificația culorii pe care o are mărțișorul, alb și roșu.

În ceea ce privește prima legendă, se spune că Soarele a fost furat de un zmeu timp de trei anotimpuri, până iarna. Un om cu mult curaj a plecat în căutarea zmeului pentru a elibera Soarele, însă lupta nu a descurs așa cum se aștepta. Viteazu a fost rănit, iar sângele i-a curs pe zăpada albă. La scurt timp de la eveniment, ghiocei, vestitori ai primăverii, au răsărit în locul în care eroul a fost rănit.

Cea de-a doua legendă spune povestea Primăverii, care a ajutat un ghiocel să crească, dând zăpadă jos de pe el. Pentru fapta sa, Primăvara a fost pedepsită de iarna grea și necruțătoare, care a trimis frig și ninsoare pentru a îngheța micuțul ghiocel. Primăvara și-a dorit să ajute din nou ghiocelul și să-l încălzească cu mâinile sale, însă s-a rănit la un deget, iar picături de sânge au curs pe zăpada albă și pe ghiocel. Astfel, Primăvara a reușit să învingă iarna necruțătoare, iar ghiocelul a revenit la viață, conform sursei citate mai sus.

Deși nu se cunoaște date exacte despre perioada în care mărțișorul a apărut, oamenii din popor estimează că această tradiție ar fie veche de sute de ani. Frumoasa sărbătoarea a fost preluată și de vecinii noștri din Moldova și Bulgaria.

Mărțișorul este o tradiție foarte cunoscută în poporul românesc, iar obiceiurile sunt nelipsite în această zi de sărbătoarea. Oamenii poartă obiectul micuț începând cu data de 1 martie pentru a avea noroc tot anul, a fi sănătoși și „curați ca argintul”.

De asemenea, tradiția spune că mărțișorul trebuie purtat două săptămâni sau toată luna martie pentru că aduce optimisms, speranță și sinceritate.

În mai multe zone ale țării noastre, părinții leagă la mâna sau gâtul copiilor un bănuț de argint sau de aur pe data de 1 martie. Totodată, firele din mătase albă și roșie sunt nelipsite de la talismanul pe care îl oferă micuților. Acest obicei se practică pentru ca micuții să fie feriți de soarele puternic pe timpul verii.

Copiii trebuie să poarte mărțișorul 12 zile, iar mai apoi să-l lege de un copac tânăr. În cazul în care pomului îi va merge bine și va avea flori se spune că copilul va avea o viață presărată cu lucruri bune. De asemenea, unii copii păstrează talismanul până văd primul copac înflorit.

Tradiții și superstiții de 1 Martie

Mărțișorul nu trebuie aruncat la gunoi după ce a trecut perioada în care nu se mai poartă. Se spune că dacă îl arunci, acest lucru îți va aduce ghinion.

Mărţişorul se leagă într-un singur nod şi te apără, în perioada în care îl porţi, de ghinioane.

Mamele care pun mărţişor în piept sau la mâna copilului lor trebuie să aibă grijă să nu fie văzute de o femeie însărcinată. Se spune că dacă această superstiţie nu este respectată, bebeluşul se va naşte cu un semn.

În unele zone predomină superstiţia conform căreia Baba Dochia va trimite gerul înapoi dacă de 1 Martie au loc diferite activităţi gospodăreşti. Tocmai din acest motiv femeile nu spală, nu dau cu mătura, ci doar pregătesc bucatele pentru masă.

În prima zi a lunii martie se spune că este bine să consumi vin roșu, pentru a avea un an plin de prosperitate.

Pe 1 Martie nu este bine să te cerți cu nimeni și nici să stai supărat, deoarece riști să rămâi supărat până la venirea toamnei.

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web