Dorohoi News Logo

Seară duhovnicească închinată Sfântului Grigore Palama, în Parohia „Sfântul Ilie” – Dealu Mare

Dealu Mare_1

Protopopiatul Dorohoi, în colaborare cu Parohia „Sfântul Ilie” – Dealu Mare vor organiza duminică, 20 martie 2022, începând cu ora 16:30, o seară duhovnicească.

Evenimentul este dedicat Sfântului Grigorie Palama, întrucât Biserica noastră a rânduit ca în cea de-a doua Duminică din Sfântul şi Marele Post al Sfintelor Paşti să fie pomenit acest mare mistic bizantin din secolul al XIV-lea.

Scopul conferinței, la care sunt așteptați toți enoriașii din Cercul Pastoral Dorohoi, este prezentarea și aprofundarea elementelor principale ale teologiei Sfântului Grigorie Palama, dar și a fundamentelor teologice ale isihasmului.

Duminica a doua din Postul Mare marchează cea de-a doua biruință a Ortodoxiei asupra ereziilor vremii – învățătura despre Harul Dumnezeiesc necreat și despre vederea luminii dumnezeiești, al cărei autor este Sfântul Grigorie Palama. Într-un cuvânt de învățătură rostit în cadrul acestei sărbători, Părintele Patriarh Daniel explica faptul că lumina aceasta, nevăzută cu ochii trupeşti, „este simbolizată în icoanele ortodoxe prin lumina din jurul capului sfinţilor, numită aureolă sau nimb. Sfântul Grigorie arată în scrierile sale că această lumină nu vine de la soare, ci este lumină necreată care se arată din interiorul sufletului omului rugător unit cu Dumnezeu, întrucât ea vine direct din lumina sau slava Preasfintei Treimi”.

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web