Dorohoi News Logo

Pelerinaj de Florii - Tradiționala Procesiune de Florii va fi reluată anul acesta la Dorohoi

Pelerinaj_1

Tradiţionala Procesiune de Florii va fi reluată anul acesta în municipiul Dorohoi, în ajunul praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, sâmbătă, 16 aprilie 2022, începând cu ora 13.00. 

Evenimentul va începe prin săvârşirea slujbei Vecerniei la Parohia Învierea Domnului, urmată de sfinţirea stâlpărilor (ramuri de finic şi de salcie). La pelerinaj vor participa preoții din protopopiatul Dorohoi. Acestora li se vor adăuga toţi credincioşii care doresc să mărturisească public credinţa în Învierea lui Hristos.

„Sărbătoarea Floriilor, începând cu pelerinajul din sâmbăta Floriilor, este prevestire deja a biruinţei lui Hristos asupra morţii lui Lazăr şi apoi a biruinţei lui Hristos asupra propriei sale morţi, ca să ne dăruiască nouă bucuria Învierii. (...) Pelerinajul de Florii este, în primul rând, este o comemorare a intrării Domnului Iisus Hristos în oraşul Ierusalim, venind din satul Betania, unde a înviat din morţi pe prietenul său Lazăr. În al doilea rând, pelerinajul de Florii este prevestirea pătimirii Domului Iisus Hristos, dar şi a Învierii de obşte a tuturor neamurilor”.

„Pelerinajul de Florii este o mărturisire a credinţei creştine în cetate, nu doar în biserica mai mare a noastră din parohie sau din mănăstire, ci o mărturisire a credinţei în Iisus Hristos cel răstignit, în cetate, în public. Ieşind din bisericile parohiale şi mănăstireşti şi traversând o parte din oraş, mărturisim credinţa în Hristos. (...) Ca urmare a acestor rugăciuni, Pelerinajul de Florii este, în al patrulea rând, binecuvântare pentru societate şi bucurie pentru suflete. Multe binecuvântări se dau prin aceste rugăciuni şi aceste cântări, atât celor care participă, cât şi tuturor locuitorilor oraşului.  Nu toţi au putut participa, dar în mod deosebit se binecuvântează cei prezenţi, dar şi casele lor, unde se întorc purtători de binecuvântare şi de bucurie în suflet, Cine dăruieşte această bucurie? Hristos Domnul. (...) Atunci când trăim într-o lume agitată, însingurată, într-o lume fragmentată, foarte întristată, se simte şi mai mult nevoia prezenţei lui Hristos spre a aduce pacea, bucuria Sa, prezenţa binecuvântării Sale”.

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web