Dorohoi News Logo

Tradiții în Miercurea Mare. Ce ai voie să faci în ziua în care Iuda l-a vândut pe Iisus

miercurea-mare

Miercurea Mare este a treia zi din Săptămâna Patimilor. În această zi sfântă s-a făcut pomenirea femeii celei păcătoase şi a avut loc vânzarea lui Iisus Hristos, de către Iuda Iscarioteanul, unul dintre ucenicii săi, pentru 30 de arginţi. Află în continuare, ce e bine să faci și care sunt unele dintre cele mai cunoscute tradiții și superstiții din popor, în cea de-a treia zi din Săptămâna Patimilor!

Ce e bine și ce e interzis să faci în Miercurea Mare
În Săptămâna Mare, creștin-ortodocșii traversează o perioadă încărcată de emoție, de rugăciune și de post. Iată că ne apropiem de cea de treia zi, adică de Miercurea Mare, așa că află ce e bine și ce e interzis să faci în această zi extrem de importantă.

Așadar, în Miercurea Mare, ziua în care Iuda l-a vândut pe Mântuitorul Iisus Hristos, poți face ultimele treburi pe câmp. De asemenea, poți spală și calcă rufele. În plus, se spune că în această zi bărbații trebuie să stea pe lângă casă și să își ajute soțiile.

În plus, în cea de-a treia zi din Săptămâna Patimilor, în biserici se țin în continuare Deniile, slujbe ce se săvârșesc începând cu seara Floriilor, până în Vinerea Mare, când se cântă Prohodul Domnului.
 
Cele mai cunoscute tradiții din România
În această zi sfântă, credincioșii trebuie să țină post negru pentru a fi protejați de boli pe tot parcursul anului. O altă tradiție spune că în această zi, fermierii trebuie să împrăștie cenuşa din sobe peste straturile din grădină. În popor, se credea că aceasta are puteri magice şi ajută plantele să aibă rod bogat.

De asemenea, oamenii nu trebuie să țină supărați pe nimeni, să nu înjure sau să nu pună gândurile necurate în față. În caz contrar, aceștia vor avea parte de un an plin de greutăți.

În plus, femeile trebuie să termine curățenia de Paște în Miercurea Mare. Este ziua în care este recomandat să spele ferestrele, pentru a lăsa razele de soarele să pătrundă mai bine în locuință în zilele de Paște.

O altă tradiție spune că în Miercurea Marea, femeile nu trebuie să toarcă. Se spune că această activitate poate să „întoarcă” minţile celor care o practică.

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web