Dorohoi News Logo

Amintiri despre trecut – Dorohoiul de altădată - Statuia lui Mihail Kogălniceanu

Foto 1

Pasionaţi de reconstituirea trecutului orașului Dorohoi, prin fotografie, revenim în cadrul proiectului „Amintiri despre trecut – Dorohoiul de altădată”.

Recent, dorohoianul Calin Marinescu (inginer chimist - actualmente pensionar), ne-a transmis o imagine cu ziarul național UNIVERSUL, aceasta publicație a fost unul dintre primele cotidiene de informație românești, care apărea la București. 

Fotografia alăturată a apărut pe prima pagina din acest ziar pe data de 3 Iunie 1913 și informa cititorii despre DESVELIREA BUSTULUI LUI MIHAIL KOGALNICEANU - LA DOROHOI. În fotografia surprinsă de I. Ambre, la acea vreme, regăsim pe lângă statuia din fața Primăriei și pe autorul sculpturii - V. Hegel, cu mențiunea: VEDEREA BUSTULUI CE SE DESVELEŞTE AZI, 2 IUNIE. 

La nouă ani de la Revoluția din 1848, Kogălniceanu participă ca deputat de Dorohoi la adunarea ad-hoc de la Iași unde este chemat să se pronunțe în privința Unirii. Sfetnic al domnitorului Al. I. Cuza, ministru, apoi prim-ministru al României, în perioada 1863 – 1865, Kogălniceanu a avut un rol hotărâtor în adoptarea unor reforme cruciale. Ca ministru de externe al țării în 1867 și în perioada 1877–1878, Mihai Kogălniceanu și-a legat numele de actul proclamării independenței de stat a României. 

În prezent, această statuie este amplasată în sensul giratoriu de lângă Bibliotecă, respectiv Muzeul de Științele Naturii

Mulţumim pe această cale, celui care ne-a furnizat această fotografie, rugându-vă totodată, pe acei dintre dumneavoastră, care deţineţi fotografii, vederi, cărţi poştale, cu aspecte ale trecutului istoric al oraşului, să le trimiteţi pe adresa redacţiei, pentru a fi făcute publice. (Marius Petrescu)

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web