Dorohoi News Logo

Ce se dă de pomană de Înălțarea Domnului. Cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri

inaltarea-domnului

Înălțarea Domnului este prăznuită la 40 de zile după Înviere, în Joia din săptămâna a VI-a, după Paști. Anul acesta o sărbătorim pe 2 iunie. Este cunoscută în popor și sub denumirea de Ispas. În această zi, creștinii se salută cu „Hristos S-a înălțat!” și „Adevărat S-a înălțat!”. Ce se dă de pomană de Înălțarea Domnului?

Simbolistica sărbătorii sfinte
IPS Bartolomeu Anania afirma că noi folosim acest salut fie din neștiință, fie din exces de evlavie, deoarece el nu este atestat de Biserică. Mărturisește că noi sărbătorim Paştile cu aserțiunea „Hristos a înviat!”, la care ni se răspunde cu confirmarea „Adevărat, a înviat!”, pentru că Învierea nu a avut martori, ea a fost receptată cu îndoieli și necredință. În vreme ce Înălțarea Domnului a avut martori, ea a fost o despărțire izvorâtoare de lumină, deoarece ucenicii s-au întors în Ierusalim „cu bucurie mare”. Din acest motiv, în cărțile noastre de slujbă nu există o salutare similară cu aceea de la Sfintele Paști.

Hristos S-a înălțat la cer de pe Muntele Măslinilor, în văzul Apostolilor și a doi îngeri. Îngerii le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos, ca aceștia să nu se lase copleșiți de durerea despărțirii.

Din Sfânta Scriptură aflăm că Mântuitorul Și-a ridicat mâinile, binecuvântându-i pe ucenici, iar pe când îi binecuvânta, S-a înălțat la cer (Luca 24, 51), în timp ce un nor L-a făcut nevăzut pentru ochii lor (F.A. 1,9). Adeseori, Dumnezeu le-a vorbit oamenilor din nor, fenomen prin care se manifestă energiile divine, menite să reveleze prezența Divinității, dar să o și ascundă.

Ce se împarte de Înălțare de pomană
Pentru a atrage norocul în casa lor și a avea parte de belșug și sănătate, se spune că toți credincioșii ar trebui să dea de pomană de Înălțarea Domnului păsat fiert în lapte dulce. Acesta este un mălai măcinat mai mare, care apoi se fierbe în laptele în care au fost adăugate vanilie și diferite mirodenii.

De Înălțarea Domnului, credincioşii mai împart și pachete care să conțină plăcinte, colaci, colivă, fructe sau alte produse alimentare. Preoții spun că fiecare să dea ce are prin casă.

De pomană pot fi împărţite și haine sau vase noi, tuturor celor ce nu au posibilitate financiară. Indiferent de ceea ce împărţim, orice formă de pomană este binecuvântată de Domnul.

Rugăciunea care se rostește de Înălțarea Domnului
O rugăciune grabnic ajutătoare pe care toți credincioșii ar trebui să o citească în această zi de sărbătoare.

„Doamne, lisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, pogorându-Te din înălţimile cereşti pentru a noastră mântuire şi hrănindu-ne cu bucurie duhovnicească în sfintele şi prealuminoasele zile ale învierii Tale şi, iarăşi, după săvârşirea slujirii Tale pământeşti, Te-ai înălţat cu slavă de la noi la ceruri şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu şi Tatălui! În această senină şi atotluminoasă zi a Dumnezeieştii Tale Înălţări la ceruri, pământul prăznuieşte şi saltă, cerul se bucură astăzi de Înălţarea Ziditorului făpturii, oamenii slavoslovesc neîncetat văzând firea noastră cea rătăcită şi căzută, pe umerii Tăi, acum, Mântuitorule, luată şi înălţată la ceruri”.

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web