Dorohoi News Logo

Lansare de carte la Biblioteca Municipală Dorohoi

1

Joi, 9 iunie 2022,ora 14.00, la Biblioteca Municipală Dorohoi va avea loc lansarea cărții Timpul sacru. Sărbătorile de altădatăde Marcel Lutic. Cartea va fi prezentată de reputatul etnograf Angela Paveliuc-Olariu.

Cea de-a treia ediție a cărții Timpul sacru. Sărbătorile de altădată, prefăcută, mult adăugităși relativ „încreștinată” (așa cum apare scris pe coperta interioară), a apărut recent la Iași, la Editura Vasiliana̕98. Cartea debutează cu o Precuvântare și un Preambul semnate de cunoscuții etnologi Lucia Cireș (Iași) și Varvara Buzilă (Chișinău), urmate de Prefața autorului și de o consistentă și riguroasă prezentare a calendarului popular.

Sărbătorile populare românești au fost grupate în următoarele șase capitole: Sărbători domnești sau împărătești, Sărbători ale Maicii Domnului, Sărbători ale sfinților „mari”, Sărbători ale sfinților „mici”, Sărbători precreștine sau băbeștiși „Poitra”. Sărbători cu totul uitate.Nouă ediție are nu mai puțin de 560 pagini ilustrate adesea cu icoane și cu imagini elocvente din fototeca Muzeului Etnografic al Moldovei din Iași. Din cuprinsul cărții reiese că aceste sărbători, multe dintre ele uitate sau puțin cunoscute, se constituie într-un extrem de valoros patrimoniu imaterial al românilor care se cere cunoscut, prețuit și, eventual, valorificat. Încercăm să punem în practică această ultimă idee și prin organizarea mai multor lansări în centre urbane, dar și în localități rurale din Moldova istorică.
Marcel Lutic

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web