Dorohoi News Logo

Mugurelul - un festival cu tradiție la Dorohoi. Vezi unde a ajuns trofeul acestei ediții! - FOTO

Festivalul Mugurelul 2022_029

Timp de două zile, în perioada 25-26 iunie 2022, municipiul Dorohoi a constituit punctul de atracţie pentru iubitorii de folclor, fiind gazda Festivalului Internațional de muzică populară „Mugurelul”, ediția a XVI-a. Evenimentul a fost organizat de Clubul Copiilor Dorohoi, alături de Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani, Consiliul Local Dorohoi, Primăria Municipiului Dorohoi și Asociaţia „Mugurelul” Dorohoi. Parteneri: Grădiniţa cu P.P. „Ştefan cel Mare și Sfânt” Dorohoi, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Dorohoi, Seminarul Teologic Liceal „Sf. Ioan Iacob” Dorohoi, Liceul Tehnologic „Al. Vlahuţă” Şendriceni, Școala Profesională Specială „Ion Pillat” Dorohoi și Memorialul Ipotești. 

Festivalul-Concurs Internaţional de muzică populară „Mugurelul” s-a desfăşurat sub egida Ministerului Educaţiei, fiind cuprins în Calendarul Naţional al Activităţilor Educative finanțate de minister, în anul 2022, la poziția 3.

Ediția de anul acesta a fost un omagiu adus regretatului artist instrumentist Iulian Cojocaru, fost membru al Orchestrei „Mugurelul”.

La evenimentul din Parcul „Brazi” au participat peste 600 de artiști atât din țară: Botoșani, Bihor, Brăila, Călărași, Iași, Maramures, Olt, Suceava, Tulcea, Vaslui, cât și din străinătate: Bosnia și Herțegovina, Slovacia, Ucraina şi Republica Moldova. 

Duminică, festivalul a început cu o paradă a portului popular, apoi, în Parcul „Brazi” s-a desfășurat Gala Laureaților la secțiunile soliști vocali și soliști instrumentiști acompaniați de Orchestra „Mugurelul” a Clubului Copiilor Dorohoi, urmată de evoluția invitaților speciali: Sorin Filip – directorul Ansamblului „Ciprian Porumbescu” din Suceava, Ansamblul de dansuri populare „Mărgineanca” al Casei de Cultură a Sindicatelor „N. Iorga” Botoșani (instructori – maestrul coregraf Valentin Rău și Gabriela Rău) și Ansamblul de cântece și dansuri „Cordăreanca” din comuna Cordăreni (instructori Mirela și Cristian Dumitraș). 

Spectatorii și-au bucurat apoi simțurile cu evoluțiile ansamblurilor de dansuri populare, fanfarelor și grupurilor vocale înscrise în festivalul-concurs. La secțiunea soliști vocali, trofeul Festivalului „Mugurelul” a fost obținut de Alexandra-Nicoleta Răstoacă de la Școala Populară de Arte „Ion Irimescu” din Suceava. Dintre ansamblurile populare participante la concurs au obținut trofeul: Ansamblul folcloric „Doina Chioarului” de la Clubul Copiilor Șomcuta Mare și Ansamblul de dansuri populare „Posavina” din Bosnia și Herțegovina.

Prezenți la eveniment, primarul municipiului Dorohoi, ing. Dorin Alexandrescu, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, prof. Bogdan Suruciuc și președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina-Elena Federovici, au transmis mesaje de apreciere pentru ediția din acest an și felicitări tuturor participanților. Gazdele au fost onorate și de prezența deputaților Alexandra Huțu și Dan Constantin Șlincu, a subprefecților Elena-Paula Cojocariu-Berențan și Tiberiu Manolache, a directorului general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție, Cristina Elena Anton, cât și a inspectorului școlar pentru învățământ preprimar, prof. Anca Agavriloaie. 

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web