Dorohoi News Logo

Sfinții Petru și Pavel, tradiții și obiceiuri. Fructul pe care femeile nu trebuie să-l consume astăzi

sfintii-Petru-si-Pavel

Sfinții Petru și Pavel, ocrotitori ai sistemului penitenciar din România, sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă la data de 29 iunie. Ca de orice sărbătoare, și de aceasta sunt legate mai multe tradiții și obiceiuri. Iată ce să nu faci de Sfinții Petru și Pavel 2022 și care este fructul pe care femeile nu trebuie să îl consume pe 29 iunie.

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Petru și Pavel 2022
Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriţi împreună pentru că au murit în aceeași zi, în anul 67, în timpul prigoanei creştine ce a fost declanşată de împăratul roman Nero. Ei sunt considerați ocrotitori ai sistemului penitenciar din România deoarece au ajuns în temniță după ce l-au mărturisit pe Iisus Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu.

În plus, Sfinții Petru și Pavel sunt considerați ocrotitori ai celor lipsiți de libertate și din cauza faptului că cei ajunși în penitenciare sunt persoane care au greșit față de Dumnezeu, la fel cum au greșit și cei doi apostoli. Mai exact, Petru s-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creștini.

În această zi, pentru sporul casei și sănătate, se sfinţesc la biserică pachete cu lumânări, colaci, mere dulci şi mere acrişoare ce se împart apoi oamenilor săraci. În plus, la sate, mamele obișnuiesc să le ofere fiicelor lor talismane formate din pungulițe roșii cu câte un căţel de usturoi şi frunze de pelin. Acestea trebuie să fie purtate timp de trei zile, astfel încât fetele să fie apărate de farmece şi de iele, care le-ar fura norocul.

De altfel, fetele de la sate nu sunt singurele care obișnuiesc să primească astfel de talismane. Ca să fie feriți de rele, ar fi recomandat ca oamenii, în general, să poarte pelin și usturoi în buzunare, conform tradiției populare.

Ce să nu faci de Sfinții Petru și Pavel 2022. Ce nu este bine să mănânce femeile
O superstiție legată de ziua de Sfinții Petru și Pavel este aceea că femeile nu au voie să mănânce mere până în ziua praznicului, ca să nu-i supere pe cei trecuţi la viaţa veşnică din familiile lor. Abia după această zi, tinerele fete au voie să mănânce mere, dar vârstnicele pot consuma aceste fructe de abia la sărbătoarea Sfântului Ilie.

O altă superstiție este aceea că deși se poate lucra aproape orice în această zi de sărbătoare, nu trebuie să se toarcă, pentru că în acest fel s-ar întoarce colacii de la cei trecuți în neființă. În plus, nu este recomandat să fie scuturați merii pe 29 iunie, pentru că altfel poate să cadă grindină care să distrugă culturile.

Altă superstiție legată de această sărbătoare este că dacă tună, nu se vor face alune și nuci. Mai mult, oamenii pistruiați ar trebui să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii, când cântă cocoşul, ca să nu se mai înmulțească pistruii.

Conform tradiţiei populare, la data de 29 iunie se respectă „sărbătoarea lupilor”. Adică nu se pun capcane şi lupii nu se alungă cu focuri de armă, astfel încât aceste animale sălbatice să fie îmblânzite şi să nu fure vitele din gospodării.

De sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătorite persoanele care poartă următoarele nume: Petre, Petru, Petrişor, Petruţ, Petruş, Petrică, Pătru, Petruţa, Petronela, Pavel, Pavelică, Paveluţă, Păvălaş, Paul, Paulică, Paulin, Petrache, Paula, Petruţa, Paulina, Paula.

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web