Dorohoi News Logo

Tânăra Ana Maria Gîbu la al doilea volum de versuri

Cafea cu zambet de rebela 06

Marți, 11 octombrie 2011, eleva Ana Maria Gîbu de la Școala nr. 8 Mihail Kogălniceanu din Dorohoi și-a lansat la Casa Municipală de Cultură din al doilea municipiu al județului, volumul de versuri „CAFEA CU ZÂMBET DE REBELĂ”, cartea apărută la Editura „ANTIM IVIREANUL & DESTINE” fiind prefațată de poetul George Filip și cu  o postfață ce poartă semnătura Cristinei Ștefan. Lansarea s-a bucurat de participarea, cuvântul și mesajele numeroșilor participanți și ai membrilor Cenaclului literar „EDITOR”.

„În mod cert, Ana Maria Gîbu înfățisându-mi-se așa cum este ea, în haina cuvintelor, dovedește un gest de mare curaj, constituindu-se un exemplu pentru cei de vârsta ei și pentru noi, adulții. Din punct de vedere tehnic, nivelul la care a ajuns este unul foarte ridicat (...) iar din punctul de vedere al conținutului, nivelul impus de vârsta biologică și spirituală preadolescentină este depășit, în primul rând, prin poemele reflexivității.” (prof. Dr. Ciprian Voloc - Sicilia, Italia)

„Vreau să urmăresc parcursul autoarei și să văd spiritul acesta ludic, cuminte, transpus pe hârtii legate laolaltă, peste un timp, dacă își va păstra voiciunea, albul, zâmbetul, astăzi am câștigat o comoară.” (prof. Bara Haki Abdulbaki) „Volumul este o progresie în evoluția literară a autoarei.” ( Nicu Anton – Casa Municipală de Cultură Dorohoi )

„Bine scrisă, adesea cu patos, cu un discurs liric evident, construită atent și pe o structură tematică bine articulată, cartea este continuarea unei aventuri și a unei povești pe care Ana Maria Gîbu o plănuiește din ceea ce nu se vede niciunde, în imaginar și în memoria vizuală, adică în teoriile cele mai prețioase ale unui poet în devenire.” (prof. Corneliu Drescanu)

„Este o bucurie extraordinară să văd că în aceste vremuri apar astfel de fenomene care sunt copiii noștrii. Viitorul autoarei va fi în poezie, în această îmbinare dintre perseverență și căutare și căutarea copilului nealterat cu trăirile lui care trebuiesc valorificate.” (artist plastic Aurelian Antal)
„Ca profesor al Anei Maria Gîbu, precizez că autoarea este o pasăre-mesager a maturității. Poezia ei este metaforă, existență și chintesență.” (prof. Victoria Raichel)
”Autoarea scrie cu multă sensibilitate, cu destinatari preciși iar volumul este expresia trăirilor și a potențialului creator, dar mai ales a exercițiului poetic.” (prof. Anișoara Doinița Dupu)

„Lectura pe care a parcurs-o de-a lungul timpului și-a spus cuvântul, aceasta concretizându-se alături de exercițiul într-un volum încărcat de mesaje poetice.” (pr. Ciprian Șoptică)
„Titlul volumului ne duce cu gândul la paradoxurile vieții, la testările acesteia. Participarea autoarei la cenacluri se transpune în poezii dense care încântă.” (prof. Valerian Vlăescu)

În finalul întâlnirii care s-a constituit într-o excelentă ședință de cenaclu, tânăra poeta Ana Maria Gîbu a citit din volumul de versuri, remarcând și contribuția pe care a avut-o la formarea ei, poetul George Filip, Maria Filip, Ciprian Voloc, colegii cenacliști, semnalând șI faptul că volumul va fi lansat șI la Montreal, simultan cu cartea „1001 POEME”, avându-l ca autor pe George Filip.

Referindu-se la acest gen de activitățI, Valuța Murariu, directorul Casei Municipale de Cultură Dorohoi a conchis: „Lansarea de carte de astăzi dorește să promoveze talentele din rândul copiilor și tinerilor dorohoieni într-o colaborare novatoare cu școlii și instituțiile culturale de aici, iar Ana Maria Gîbu prin volumul lansat șI prin acest eveniment editorial confirmă această tendință.” (DorohoiNews.ro)


Autor: DorohoiNews.ro

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web