Dorohoi News Logo

Tineri talentați din Dorohoi și Botoșani, participanți la un festival folcloric în Ungheni – Republica Moldova - FOTO

Festtival Ungheni_032

Proiectul transfrontalier „Cooperare pentru promovarea activităților culturale tradiționale în zona transfrontalieră” derulat de Asociația „Mugurelul” Dorohoi, alături de Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă din Ungheni, a continuat în această lună cu Festivalul Folcloric Transfrontalier „Ungheni – 560 de ani”, desfășurat în municipiul Ungheni – Republica Moldova, în perioada 10-11 iulie 2022.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun „România – Republica Moldova 2014-2020” și are ca obiectiv general contribuția la păstrarea patrimoniului cultural și istoric în zona transfrontalieră județul Botoșani, România – raionul Ungheni, Republica Moldova, prin sprijinirea dezvoltării culturii locale, a identităților culturale specifice și a dialogului cultural.

La festivalul de la Ungheni s-au deplasat și au participat reprezentanții aplicantului – Asociația „Mugurelul” Dorohoi, în frunte cu managerul de proiect Marcel Dupu, cât și ai rețelei de colaborare constituită în cadrul proiectului – 3 instituții de cultură și de învățământ (grup țintă) din județul nostru: Casa de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” Botoșani, Grădinița cu Program Prelungit „Ștefan cel Mare și Sfânt” Dorohoi și Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi. 

Partenerul din Ungheni, respectiv Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă, a fost organizatorul Festivalului Folcloric Transfrontalier „Ungheni – 560 de ani” și a fost reprezentat de directorul executiv Svetlana Ciobanu, care a invitat la eveniment grupuri folclorice de copii și tineri din raionul Ungheni, dintre care nu au putut lipsi reprezentanții celor 3 instituții de cultură și de educație din raionul Ungheni, Republica Moldova: Școala de Muzică Ungheni, Centrul Raional de Creație a Copiilor Ungheni și Casa Raională de Cultură Pârlița. 

Spectatorii din Parcul „Micul Cluj” din Ungheni, prezenți la festivalul focloric, au apreciat și s-au bucurat de spectacolul oferit de tinerii artiști din județul Botoșani:
-Orchestra „Mugurelul” a Clubului Copiilor Dorohoi – dirijor, prof. Marcel Dupu;
-Ansamblul de dansuri populare „Mărgineanca” a Casei de Cultură a Sindicatelor „N. Iorga” Botoșani – coregraf, Valentin Rău;
-Ansamblul de dansuri populare „Stejărelul” al Școlii Gimnaziale „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi – coregraf, prof. Leonid Enea. 
Orchestra „Mugurelul” a acompaniat, de asemenea, soliști vocali din Ungheni și Ansamblul de dansuri populare „Struguraș” de la Palatul Culturii Ungheni (coregraf, Nina Pricladova).  

Costurile eligibile totale ale proiectului sunt estimate la 107,829.00 EUR, din care maximum 96,829.00 EUR (aproximativ 46,904.00 RON și 189,871.00 MDL) reprezintă fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, prin programul mai sus menționat, Prioritatea 2.1 – Conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric (mai multe informații pot fi găsite pe www.ro-md.net).

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web