Dorohoi News Logo

Caleidoscop în cuvinte, de WEEKEND: Cele cinci maimuţe

Claleidoscop in cuvinte

Nişte oameni de ştiinţă au pus cinci maimuţe într-o cuşcă. În mijlocul acelei cuşti au pus o scară, iar deasupra scării au pus nişte banane.

De câte ori urca o maimuţă să ia o banană, celelalte maimuţe erau udate cu apă rece. După un timp, când încerca o maimuţă să urce pentru a lua banane, celelalte maimuţe începeau s-o bată, ca să nu mai fie udate cu apa rece. De la un moment dat înainte, nu a mai încercat nici o maimuţă să urce pe scară, de frica bătăii.

Au decis oamenii de ştiinţă să facă un schimb cu una dintre cele cinci maimuţe şi în locul ei au introdus o altă maimuţă.

Desigur, primul lucru făcut de maimuţa nou-venită era să urce pe scară, pentru a lua o banană, numai că, imediat, celelalte patru o băteau şi o obligau să coboare. După mai multe  încercări şi bătăi luate, înţelegea maimuţa cea nouă că nu are voie să urce pe scară, chiar dacă ea nu ştia motivul.

Oamenii de ştiinţă au schimbat, de asemenea, o a doua maimuţă cu o alta. Astfel, prima maimuţă a participat, cu celelate, la bătaie, când a încercat maimuţa nouă să urce pe scară...

Aşa s-a întâmplat până  la înlocuirea tuturor celor cinci maimuţe vechi cu cele noi.

Până la momentul când au fost cinci maimuţe noi în cuşcă nu au fost stropite niciuna cu apă rece, dar ele băteau oricare surată care încerca să urce pe scară, fără să ştie motivul.

Dacă am întreba animăluţele, de ce o bat pe cea care încearcă să urce pe scară?
Sigur că răspunsul ar fi, în măsura în care ar avea vreuna darul vorbirii: nu ştim, dar aşa am găsit pe părinţii şi bunicii noştri, cu aceste obiceiuri şi tradiţii.

Noi suntem oameni, avem decizia noastră… fie să fim şi să rămânem maimuţe, astfel o să fim bătuţi şi mereu înapoiaţi ... sau să ne oprim de la a tăcea şi să începem să urcăm pe scară!!

Bara Haki Abdulbaki  (DorohoiNews.ro)
 

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web