Dorohoi News Logo

LECTURA DE WEEKEND: Al cincilea munte

lectura de weekend

Titlu: Al cincilea munte

Autor: Paulo Coelho (n. 24.08.1947)

Anul apariţiei: 1996

Scurtă prezentare: Ne punem de multe ori întrebarea ”De ce trebuia să mi se întâmple tocmai mie?”, iar răspunsul vine de cele mai multe ori, de unde nu ne așteptăm și naște noi astfel de întrebări. Un răspuns încearcă și Paulo Coelho prin scrierea lui, departe de a fi o erezie sau o scriere apocrifă după părerea unora sau a altora.

Personajul operei îl constituie figura biblică a profetului Ilie, clădit simplu în esență, pe baza poveștii biblice, motivând însă idei complexe pe parcurul firului epic. Povestea profetului apare în Cartea Regilor din Vechiul Testament și ne spune că Ilie a mers la văduva din Zarephat căreia i-a înmulțit mâncarea și uleiul și i-a înviat fiul din morti. Se susține că Zarephat este numele unui oraș fenician care a existat cu adevărat, undeva în secolul XV înainte de Hristos, situat între Tyr și Sidon, pe malul Mediteranei orientale, în Libanul zilelor noastre. Numai că Zarephat este înlocuit în creația lui Coelho cu Akbar (care în arabă înseamnă ”cel mare”).

Văzut din altă perspectivă, om ca oricare altul, cu defecte și calități, cu dorințe și nemulțumiri, Ilie ajunge să aibă o relație specială cu Dumnezeu. Îndoielile lui ies la iveală atunci când nu se simte în stare să ducă la capăt o sarcină primită: aceea de a mântui poporul lui Israel, întorcându-l la dreapta credinţă. Izgonit din Israel, țara unde s-a născut,  Ilie ajunge pe meleaguri necunoscute în Orientul Mijlociu, unde oamenii îl venerau pe zeul Baal. Aici, „Al Cincilea Munte” devine pentru Ilie o pistă de încercare, întrucât îi este testată atât credinţa în Dumnezeu, cât şi în propriile forţe.

Astfel, romanul este unul simbolic, cu rol inițiator, un mesaj pentru toți muritorii de rând și pentru adepții sintagmei ”Carpe Diem!”; nu este totul pierdut nici chiar în cele mai înspăimântătoare împrejurări, atât timp cât există speranța. Pus față în față cu situații extreme, îți dai seama că destinul aparține celui care ți-l dă, însă într-o oarecare măsură el poate fi reconturat prin gândire pozitivă, dragoste și credință. Nimeni nu primeşte o „sarcină” mai grea decât poate duce, de aceea oricât de irealizabil ar părea un lucru, trebuie doar puțină gândire liberă  și încredere pentru ca el să ia formă.

Cu siguranță, în fiecare din noi, se găsește un Ilie care ne ajută să răspundem întrebărilor vieții haotice contemporane, întrebări uneori retorice în aparență, dar ale căror răspunsuri îți pot iniția idealurile... Ne putem prezice destinul prin cea mai la îndemână armă: credința!

Citat: ”Dacă trecutul nu te mulțumeste, uită-l pe loc (…)  Alcătuiește-ți o nouă viață în care să crezi. Concentrează-te numai asupra momentelor în care ai obținut ce-ți doreai și asta îți va da putere să reușești.”, ”Nu există tragedie, ci inevitabil. Totul are o raţiune: va trebui doar să deosebeşti ce este trecător şi ce este absolut.”, ”Poate că părinţii noştri au greşit şi se tem să nu comitem şi noi aceleaşi greşeli. Sau poate n-au greşit niciodată şi atunci nu ştiu cum să ne sfătuiască la nevoie.”, ”Un copil poate oricând să-l înveţe pe un adult trei lucruri: cum să fie mulţumit fără motiv, cum să nu stea locului niciodată şi cum să ceară cu insistenţă ceea ce-şi doreşte.”

“Nu este altă şi mai plăcută zăbavă decât cetitul cărţilor!” (cronicarul Miron Costin) (DorohoiNews.ro, Cristina C.)

Autor: DorohoiNews.ro

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web