Obiceiuri și prejudecăți de Izvorul Tămăduirii 2023, sărbătoarea cu cruce roșie. Tradiții și superstiții pentru ziua de vineri din Săptămâna Luminată. Oamenii închină acest moment Învierii Mântuitorului și o onorează pe Fecioara Maria. Ce nu trebuie să facă credincioșii pe 21 aprilie 2023?
Vineri, 21 aprilie 2023, va avea loc sărbătoarea „Izvorul Tămăduirii”, trecută în calendar cu cruce roșie. Această zi importantă ne aduce aminte de una dintre minunile Maicii Domnului, săvârșită cu un orb.
Potrivit crestinortodox.ro, înainte de a fi împărat, Leon cel mare a găsit un orb într-o pădure. Acesta i-a cerut apă și la îndemnul Fecioarei capul încoronat i-a oferit să bea dintr-un izvor, moment în care s-a vindecat de boala sa.
Atunci când a ajuns domnitor a vrut să-i mulțumească Maicii Domnului și a ridicat o Biserică în apropierea izvorului unde au avut loc atât de multe minuni. Leon cel Mare a săpat acest lăcaș de cult în vechiul cartier Vlaherne, care se poate observa și astăzi în Istanbul.
Superstiții de Izvorul Tămăduirii, 2023
Sărbătoarea este foarte importantă pentru omenire și aduce o serie de tradiții și superstiții pentru credincioși.
Credincioșii știu că în această zi nu este bine să se mănânce nimic picant sau sărat pentru acest lucru poate aduce ghinion.
Se mai spune că oamenii nu trebuie să se spele pe cap pentru că se crede că își vor pierde energia și vor fi predispuși la boli. De asemenea, credincioșii nu bagă rufe la mașină, nu calcă hainele din casă și nu cos nimic.
Gospodinele respectă ziua de prăznuire pentru că nu vor ca lucrurile pe care le încep să nu se mai termine niciodată. În plus, în mediul rural creștinii dau cu apă sfinţită peste vitele de povară ca să fie sănătoase și să lucreze cu spor la muncile agricole.
Tradiții și semnificații pentru Izvorul Tămăduiri 2023
Printre tradițiile și semnificațiile aparte pe care le are Izvorul Tămăduirii se numără și faptul că oamenii organizează procesiuni și duc la Biserică ramuri de salcie pentru a fi binecuvântate de preot. Ele sunt folosite pentru curățarea casei și protecție împotriva ghinionului.
Un alt obicei major în această zi de mare sărbătoare este acela de a merge la izvoarele sau fântânile din apropiere pentru a se sfinți și a lua puțin din apa lor. Se spune că această apă are puteri tămăduitoare și ferește oamenii de boli și necaz.
Credincioșii se spovedesc și se împărtășesc, în timp ce apa din izvor este sfințită pentru a avea puteri miraculoase și de vindecare. De asemenea, e bine să stropești unele locuri din casă cu aghiasmă pe 21 aprilie 2023.
În unele regiuni din țară are loc obiceiul jurământului și înfrățitului. Acesta presupune că tinerii își promit că vor fi împreună la bine și la greu. Se fac pachete cu mâncare și se dau de pomană celor săraci, gest care simbolizează iubirea și grija față de oamenii mai puțin norocoși.