Dorohoi News Logo

Prof. Dr. Furtună Dumitru (1890-1965), pionier al învățământului dorohoian, propus cetățean de onoare

Preotul_Dumitru_Furtuna

Conducerea Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi, a înaintat în data de 10 iulie 2023 o propunere către Consiliul Local al Municipiului Dorohoi, și anume, oferirea titlului de cetățean de onoare post-mortem preotului Prof. Dr. Frutună Dumitru. Se urmărește astfel celebrarea centenarului Seminarului prin aprecierea celui care i-a fost întemeietor, în anul 1923.

„Cu deosebit respect, având în vedere evenimentul marcant care va avea loc la nivelul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul loan facob” Dorohoi în luna septembrie 2023, respectiv celebrarea a 100 ani de la inființarea Seminarului şi 30 ani de la reînființare, uniți în acelaşi gând şi mişcati fiind de sentimentul respectului față de orașul nostru, de istoria lui şi de cei care au contribuit la zidirea social-culturală a acestei comunități, vă rugăm să binevoiti a conferi distinctia/titlul de CETATEAN DE ONOARE - POST MORTEM - PREOTULUI PROF. DR. FURTUNA DUMITRU (1890-1965).” – se precizează în documentul înaintat către consilieri. 

Părintele Dumitru Furtună a fost absolvent al Seminarului de la Neamţ şi apoi al Facultății de Teologie ca șef de promoție, doctor în teologie cu titulatura de „Magna cum laudae”.

Acesta a fost un adevărat deschizător de drumuri în domeniul invațământul dorohoian, intervine pentru transformarea Gimnaziului „Grigore Ghica” Dorohoi în liceu, primul din Dorohoi, al cărui director a fost între anii 1919-1925, a înflințat și condus Seminarul Pimen Mitropolitul (1923-1933), înființează Liceul „Regina Maria” Dorohoi (1922), fiind și primul director al acestuia.

De asemenea, părintele Furtună a fost ctitor a mai multor lăcașuri de cult, printre cele mai importante fiind Bisericuța de lemn „Vârgolici” și Bisericuța de lemn Vovidenia - Strahova, comuna Șendriceni.

Tot pe partea cultrală, acesta este și întemeietorul primului teatru din zona noastră (Sala Teatrului de astăzi). Unul dintre întemeietorii primei Universități Populare din Moldova (cea de la Ungureni) după modelul celei înființate de N. Iorga la Valenii de Munte.

Unul din folcloriştii de seamă ai Moldovei. Printre cărțile și articolele publicate, enumerăm revista „Tudor Pamfile” care apare la Dorohoi între anii 1922. Înființează Societatea „Sf. Maria”, o instituție culturală prin intermediul căreia Dorohoiul și-a intensificat activitatea culturală.

Propunerea urmează a fi legiferată printr-un Proiect de Hotărâre, cel mai probabil, în următoarea ședință de consiliu local.

Autor: DorohoiNews.ro

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web