Dorohoi News Logo

Eveniment de poveste la Conacul Capri din Brăești

CJCPCT_08
În data de 12 septembrie 2023, la Conacul Capri din Brăești, Centrul Județean pentru Conservarea și Pomovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, a aniversat un an de când se organizează în cadrul instituției cursul de cusut cămăși tradiționale. Responsabilă pentru această activitate este Daliana Agnes Bejan, referent în cadrul Compartimentului Artă Populară Artizanală și Meșteșugurui Tradiționale.
 
La eveniment au fost prezente Mirela Rotărescu, Rica Holban, Ana Maria Țibichi, Ana Maria Vitel, Mirela Gireadă, Roxana Hoidrag, Alina Chipăruș, Daniela Podariu, Ionela Lazăr, Laura Buzdugan, Ada Hîrjoi, Liana Marosac, Alina Gavril și Elisabeta Șeremet - doamne și domnișoare din cadrul cursului de cusut care au împărtășit gânduri despre aceste întâlniri săptămânale, despre amintirile din copilărie legate de aceste obiecte de îmbrăcăminte țărănească, despre cum vedeau până la începerea cursului și cum văd acum cămașa tradițională, mărturisindu-ne și faptul că își doresc foarte mult să poarte o cămașă cusută de mâna lor. În cadrul cursului s-au finalizat patru cămăși, purtate cu mândrie și bucurie în ziua sfântă a Paștelui, după cum era obiceiul odinioară, celelalte fiind încă în lucru. Ne dorim ca până la Ziua internațională a Iei 2024, să se finlizeze toate cămășile pentru a putea realiza un album fotografic, o expoziție de ie și, de ce nu, o defilare a acestor bijuterii create în cadrul acestui curs.
 
Momentele artistice au fost asigurate de tinerii soliști vocali, interpreți de muzică tradițională, colaboratori activi ai centrului nostru de la începutul anului 2022. Mulțumiri către Rareș Marosac, Elisabeta Șeremet, Alexandra Hoidrag, Teodor Gireadă, Sabrina Aiacoboaie, Anda Hîrjoi, Teodora și Ilinca Grumeza, Victor Codruț Știrbu, Antonia–Sarah Gavril, Sebastian Grosaru și Denisia Georgiana Sănduleac, cea care a prezentat momentele artistice.
 
Ne-am bucurat de prezența celor trei Tezaure Umane Vii ale județului Botoșani: Aurica Cojocariu (2022), Ileana Țîrliman (2023) și Constantin Ciubotarița (2023), de prezența meșterei populare Maria Zoițanu, care  a venit însoțită cu o parte dintre membrele grupului „Femina”, cât și de prezența meșterului popular Stan Dănuța.
 
Aducem mulțumiri tuturor persoanelor prezente, doamnelor din cadrul cursului de cusut, doamnei Celina Gherghelaș care croiește pânza și urmărește cu drag evoluția participanților, meșterilor populari, tinerilor soliști colaboratori. Mulțumim totodată meșterelor populare și doamnelor din cadrul cursului de cusut pentru bucatele tradiționale. Nu în ultimul rând, mulțumim gazdelor noastre, Ioana și Alexandru Constantin Nemțanu, pentru că datorită dumnealor ne-am bucurat și am completat atmosfera într-un cadru de poveste în curtea Conacului Capri.
 
Surpriza serii, la ceas aniversar, a venit din partea participantelor la cursul de cusut desfășurat la Centrul de Creație Botoșani, care, din proprie inițiativă, au cusut împreună o cămașă tradițională specifică zonei noastre, model întâlnit în literatura de specialitate, mai exact în cărțile doamnei Angela Paveliuc Olariu, doctor în etnografie, cămașă pe care au dăruit-o patrimoniului centrului.
 
Tot ce s-a întâmplat în cadrul întâlnirii din 12 septembrie 2023, în curtea frumoasă a Conacului Capri din Brăești, arată că acolo unde există dorință de colaborare și împărtășirea aceleiași viziuni, acolo unde este prezent sentimentul de apartenență la valori comune și unde se creează o atmosferă de prietenie, de încurajare, de susținere, cu sau fără experiență în domeniu, oamenii se conectează, se adună și rămân împreună pentru un scop comun.
 
Organizatorii mulțumesc tuturor pentru o seară de toamnă superbă petrecută în valențele frumuseții spiritului uman creator și al culturii tradiționale.
cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web