Dorohoi News Logo

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani: Atelier de muzică psaltică la Botoșani

Muzica
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, în parteneriat cu Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” Botoșani și cu Parohia Vovidenia Botoșani, organizează în perioada 3-4 noiembrie 2023 un Atelier de Muzică Psaltică la Botoșani.
 
Muzica bizantină (psaltică) reprezintă adevărata emblemă a artei bizantine. Izvorâtă din adâncul vieţii de rugăciune şi contemplaţie dumnezeiască, muzica psaltică are puterea de a așeza omul față în față cu Ziditorul lui. Numită de filosofi „gura Duhului Sfânt", exprimă o frumusețe cerească, hristologică, găsind calea cea mai rapidă către sufletul celui care o ascultă sau cântă. Această artă s-a născut odată cu cultul creştin în Imperiul Roman (de Răsărit) şi a căpătat forme şi trăsături propii în timpul şi în cuprinsul Imperiului Bizantin. Din punct de vedere structural, muzica bizantină este un sincretism al unor procedee de origine greco-romană, ebraică, arabo-siriană, care conține multe elemente de proveniență laică (orientală). O muzică a unui imperiu apus, care dăinuie și astăzi prin frumusețea și forța expresiei sale, devine așadar rugăciune amplificată, un mijloc de comunicare cu Dumnezeu.
 
Muzica psaltică, ca muzică liturgică, constituie veşmântul melodic al imnografiei. Datorită acestui fapt, scopul ei principal nu este desfătarea auzului, ci înţelegerea pe deplin a imnurilor care se cântă și trăirea profundă şi participarea la viaţa liturgică. Subliniem faptul că rolul artistic al muzicii în cult nu este negat cu totul, însă funcţia principală a muzicii este redarea cucernică a înţelesului adânc al imnurilor, sau, aşa cum spune Sfântul Grigorie al Nissei, ,,să înțelegem cu mintea imnurile pe care le cântăm”.
 
Atelierul își propune ateliere de lucru prin care se vor desluși tainele muzicii psaltice, va dura două zile (3 și 4 noiembrie 2023) și se va desfășura în incinta Parohiei Vovidenia din Botoșani. Atelierul se adresează elevilor, studenților, cântăreților bisericești, diaconilor, preoților și tuturor celor interesați de acest domeniu cultural, indiferent de nivelul de pregătire. 
 
Înscrierile se fac prin completarea formularului online: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfmPvIKOTErWi55bdQtxE3lbGeuAKTvXYIfXB2Pzuh7RmDURg/viewform  până la data de 30 octombrie 2023. Numărul de participanți este limitat. Nu se percep taxe de participare. Mai multe informații la numărul de telefon: 0742.809.848 – Gheorghe Bulboacă.
 
Cursul va fi susținut de domnul lector universitar doctor ADRIAN SÎRBU de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. 
 
Adrian Sîrbu este absolvent al Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iași, licenţiat al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, al Facultăţii de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie Muzicală şi Teatru din cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iaşi și al cursurilor de Master „Filosofie creştină şi Dialog cultural” din cadrul Facultății de Filosofie din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași. De asemenea, a absolvit cursurile de Master în muzică bizantină ale Conservatorului de Stat din Atena, avându-l ca îndrumător pe Prof. Dr. Georgios Konstantinou. Este absolvent al şcolii de muzică bizantină „Ζωοδόχου Πιγής” din Atena și al Conservatorului de Stat din Atena, secţia Muzică Bizantină, unde a studiat cu prof. Lykourgos Angelopoulos, Arhonte Protopsalt al Arhiepiscopiei Ecumenice de Constantinopol.
 
În calitate de dirijor al Corului Byzantion, pe care l-a înființat în anul 1997, Adrian Sîrbu a desfășurat o bogată activitate de interpretare și de cercetare, prin participări la numeroase festivaluri, simpozioane internaţionale şi turnee în România, Grecia, Franţa, Luxembourg, Germania, Italia, Danemarca, Polonia, Belgia, Spania, Rusia, Cehia, la hramurile mănăstirilor româneşti din ţară şi din Muntele Athos și prin editarea a 13 albume de muzică bizantină şi colinde. Din anul 2004 este membru al Corului Bizantin Grec (Atena), iar din anul 2010 este membru al corului de muzică medievală Graindelavoix (Belgia). Din 2005 până în 2011 a fost dirijor al corului mixt Nicolaus. A fost membru al corului de cameră al Filarmonicii de Stat „Moldova” din Iași, al corului academic Cantores Amicitiae din Iași și al corului Mira.
cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web